Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula; Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi düzenlemeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kula, hükümetten eşit ve adil bir vergi politikası uygulanmasını talep etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir süredir çalışmaları yürütülen yeni reform paketinin son şekli verildi. TBMM’ye sunulması planlanan pakette, vergi adaletinin güçlendirilmesi, sermayeye yönelik vergi uygulamaları getirilmesi ve doğrudan vergilerin payının artırılması için düzenleme önerileri bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni vergi düzenlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula; iyi bir vergi sistemi için kayıt dışının önlenmesi ve vergi oranlarının aşağı çekilerek tabana yayılması gerektiğini söyledi.

Kula, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Türkiye ekonomisinde kayıt dışının yüzde 25 seviyesini aştığı söyleniyor. Yeni vergiler yerine kayıt dışının önüne geçilmesi, kayıp ve kaçağın önlenmesi vergi gelirlerini yükseltebilecek bir adımdır. Bu aşamada vergilendirme adaletinin sağlanması çok önemli. Ama sürdürülebilir kalkınma için gerekli olan sermayenin az olduğu bir ekonomide kazançları vergilendirirken akılcı davranılması gerekmektedir. İyi bir vergi sistemi ekonomik etkinliği bozmamalı; basit, esnek, şeffaf ve adil olmalı. Anlamlı bir düzenleme yapılacaksa bunun çerçevesi kayıt dışını önlemeyi ve vergi oranlarını aşağı çekerek tabana yaymayı içermelidir.”

Yeni vergi paketinin adil ve sürdürülebilir olmasının kritik önemine işaret eden Kula, şöyle devam etti: “Yeni vergi düzenlemeleri zaten büyük zorluklarla mücadele eden işletmelerimizin yüklerini daha da ağırlaştırmamalıdır. Vergilendirmenin temel prensibi kazanç üzerinden alınmasıdır. Hasılat üzerinden asgari kurumlar vergisi hesaplamak vergi hukukumuzdaki yasallığı bozacağı gibi, kayıt dışına da teşvik edecektir. İşletmelerimiz, ekonomimizin can damarıdır ve onların ayakta kalması, ülkemizin ekonomik istikrarı için hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle yeni vergi politikalarında üretimin, istihdamın ve ihracatın aktörleri olan reel sektörümüzün rekabet gücünün ve sürdürülebilirliğinin de gözetilerek uygulanması en önemli beklentimizdir.”

 HABER: SERMİN ASLAN