Genç Sağlık Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Fuat Çöken; memur maaşlarına yapılan zamlar hakkında yaptığı açıklamalarda, ‘devletin memuru enflasyonun altında ezildi’ dedi.

Genç Sağlık Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Fuat Çöken, enflasyon verilerini ve mevcut zam oranlarını değerlendirdi. Başkan Çöken açıklamalarına ilk olarak TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları hakkında konuşarak başladı. Çöken, enflasyon rakamlarının beklentinin altında açıklandığına dikkat çekerek memurun artık memleketini bile ziyaret edemeyeceğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜİK’İN açıkladığı rakamlara göre enflasyon haziran ayında aylık yüzde 1,64 yıllık bazda ise yüzde 71,60 ile beklentilerin altında gerçekleşmiştir. Haziran ayında en çok artış gösteren kalem yüzde 12,71 ile ulaşım oldu. Tatil yapmayı hayal bile edemeyen memurlar artık memleket ziyareti yapamaz hale geldiler.”

“TÜİK, YENİ BİR PAZAR MI KEŞFETTİ?”

Açıklamalarının devamında TÜİK’in düşük çıkardığı enflasyon rakamları hakkında konuşan Çöken, ‘TÜİK, yeni bir pazar ve hizmet sektörü mü keşfetti’ diye sordu. Çöken: “TÜİK enflasyon belirleme aracı olarak kullandığı sepetin içindeki ürün ve hizmetleri neden açıklamıyor? Bu Sepete uygulanan sansür kabul edilemez. İTO (İstanbul Ticaret Odası) hesaplamasına göre haziran ayındaki enflasyon oranı yüzde 3,42 olarak belirlenmişken,  ENAG’ın açıkladığı enflasyon verilerine göre TÜİK’in açıkladığı veriler arasın da yüzde 2,63 fark olduğu görülmektedir. İster istemez akla gelen soru TÜİK ve diğer araştırma şirketlerinin farklı ürün ve hizmetleri kullandığı ya da aynı verilere ulaşamıyor olmaları mıdır? TÜİK bizim bilmediğimiz bir pazar ürün ve hizmet sektörü keşfettiyse bunu kamuoyu ve memurlarla paylaşmasını talep ediyoruz” dedi.

MEMUR YOKSULLUĞA SÜRÜKLENDİ

Memura verilen zammın yetersiz olduğuna dikkat çeken Çöken, devletin memurunun bir kez daha sefalete ve yoksulluğa sürüklendiğini söyledi. Çöken: “İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlar içerisinde açıklanan enflasyon oranının gerçeği yansıtması mümkün değildir. Yıllık enflasyonun yüzde 71 olduğu durumda memura reva görülen yüzde 19.3 zam devletin memurunu bir kez daha sefalete, yoksulluğa, geçim sıkıntısına sürükleyecektir” ifadelerine yer verdi.

ELEKTRİK ZAMMININ YARISI KADAR ZAM YAPILDI

Sözlerinin devamında elektriğe gelen yüzde 38’lik zammın yarısı kadar memur maaşlarına zam yapıldığını dile getiren Çöken, şöyle söyledi: “Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ilk çeyreğinde yüzde 5,7 büyümesine rağmen, memurların Gayri Safi Yurt İçi Hasıla içerisindeki payı büyümediğinden ve büyümeden refah payı alamadığından memurların yoksullaşması kaçınılmaz oluyor. Daha geçtiğimiz günlerde elektriğe yüzde 38 zam yapılmışken memura elektrik zammının dahi yarısı tutarında zam vermek hak mıdır? Adalet midir? En düşük memur maaşının yoksulluk sınırının üzerinde emekliliğe yansıyan tek kalem maaş olarak gerçekleştirilmesi talebimizi yineliyoruz.”

ÇÖZÜM BELLİDİR

Açıklamasının sonunda memura verilecek zamlar hakkında konuşan Çöken, çözüm önerisi sunarak konuşmasını şöyle tamamladı: “Artık enflasyon farklarının 6 aylık periyotlarla değil, memura verilen zammın üstüne çıktığı ay itibari ile uygulanmasını istiyoruz. Önce enflasyonu yaşatıp sonra farkını ödemeyin. Daha fazla takati kalmayan memur ve emeklisinin sorunu çözülmeli, beklenti geciktirilmeden karşılanmalıdır. Nitelikli bir kamu hizmeti sunulabilmesi için kamu çalışanları maddi kaygılarından arınmalı, yoksulluk sınırının üzerinde tek kalem maaş alınmalıdır.”

HABER: SERMİN ASLAN