Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmesi gerektiğini Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, anlatarak vatandaşları uyardı. Peki kurbanlık seçerken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...

Kurban olacak hayvanın koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerektiği belirten Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, koyunun, semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olması halinde, altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebileceği ifade edildi.

Müdür Alkan, yaptığı açıklamada ayrıca kurban kesim yerleri ve çevre kirliliği yanı sıra hayvanın yaş tespitinin nasıl yapılabileceği konularında bilgiler paylaştı.

 

BUNLARA DİKKAT EDİN!

Müdür Alkan, kurbanlık seçimi sırasında dikkat edilmesi gereken noktaları ise şu şekilde sıraladı: Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılmalı. Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı. Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı olmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmelidir.

 

KURBANLIK HAYVANLARDA YAŞ TAYİNİ

Öte yandan hayvanların yaşlarının tayininde düzgün tutulmuş çiftlik kayıtları kesin sonuç vereceğini söyleyen Müdür Alkan, kayıt yok ise, en iyi yaş tespiti diş gelişimine bakarak anlaşılabileceğini söyledi. Müdür Alkan; “Ayrıca kurbanlık hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve yaş bilgileri Bakanlığımızca geliştirilen “TARIMCEBİMDE" mobil uygulamadan da küpe numarası ile sorgulanabilmektedir.

Sığır veya mandanın alt çenesinin önünde gelişimini tamamlamış iki kalıcı kesici dişin bulunması o hayvanın iki yaşını doldurduğunu göstermektedir. Koyunların dış görünüşüne bakılarak, altı aydan büyük ve anası veya erişkin bir koyun kadar olması kurban edilebilmesi için yeterli sayılmaktadır. Keçilerin kurban edilebilmesi için bir yaşını doldurmuş olması gerekir. Sığırlarda olduğu gibi keçilerde de yaş tayini, ön kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerinin alması esasına dayanmaktadır. Devenin kurban edilebilmesi için beş yaşında değişen ikinci kesici süt dişlerinin çıkıp yerlerini kalıcı dişlerin alması gerekir” dedi.

 

KURBANLIK HAYVANLARIN KESİMİ

Kurbanlık hayvanların, Bakanlığın Şartlı Onay/Onay Belgesi almış kesimhaneler ile Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği kesim yerlerinde kesilmesi gerektiğini de belirten Müdür Alkan; “Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimleri yapılamaz. Kesilen kurbanlık hayvanların kulak küpeleri ve hayvan pasaportları en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne teslim edilmelidir” şeklinde konuştu.

 

ÇEVRE VE GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

Son olarak çevre ve görüntü kirliğine dikkat çeken ve vatandaşları uyaran Balıkesir Tarım ve Orman İl Müdürü Erkan Alkan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kesimde ortaya çıkan kan, dışkı, atık ve artıklar ortalık yerde bırakılmamalı, rasgele etrafa atılmamalı, göl ve akarsulara, kanalizasyonlara karıştırılmamalıdır. Atıkların hayvanların yemesine ve çevreye yaymasına izin verilmemelidir. Atıklar derin çukurlar açılarak gömülmelidir. Unutulmamalıdır ki, hayvanlardan insanlara geçen ve zoonoz olarak ifade edilen birçok hastalık etkeni, bu atık ve artık maddelerle insanlara bulaşmaktadır.

Ayrıca, rastgele etrafa atılan bu atıklar, çevreyi kirleterek insanları rahatsız etmekle birlikte, kurban hakkında olumsuz düşüncelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle kurban alımında, nakil esnasında, kesimde ve kesim sonrasında atıkların bertaraf edilmesinde çok hassas davranılmalıdır.”

 

HABER: SERMİN ASLAN