Ev kiralarına yüzde 25 sınırlaması getirilmesi, Bandırma'da ev sahipleri ve kiracılar arasında anlaşmazlıkların artmasına neden oluyor. Av. Merve Polat, son yıllarda icra dava dosyalarında bir artış yaşandığını, özellikle eski kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların arttığını, “Tahliye davası, kira artışları, kira tespit davaları” gibi davalarla karşı karşıya gelindiğini belirtti.

Ekonomik koşullar nedeniyle hem ev sahiplerinin hem de kiracıların zorlandığını söyleyen Polat, “İcra dosyaları, pandemi döneminde ev kiralarına yüzde 25 sınırının getirilmesiyle artmaya başladı. Birçok ev sahibi sınırlamayı uygulamak istemedi. Ekonomik koşullarda her şey yüzde 100’ün üstünde artarken ve enflasyon bu kadar yükselmişken yüzde 25 kira artış oranı ne taşınmaz için yatırımı karşıladı ne de ev sahibi gelir elde ederek kazanç sağlayabildi. Hayat koşullarının bu kadar pahalanması sebebiyle hem kiracılar hem de ev sahipleri zor durumda kaldı. Ev sahibi yüzde 50 civarında tefe tüfe oranıyla artış yapmaya kalktığında kira fiyatı ciddi bir rakama çıkıyor. Bu durumda sabit maaş veya asgari ücretle çalış kişiler kirayı ödemekte zorlanıyorlar. Öte yandan ev sahipleri de yatırım yaptım gelir elde etmek ve piyasa koşullarında kira ödenmesini istiyorum diyor. Bu yüzden de son yıllarda anlaşmazlıklar giderek artıyor.” dedi.

Son yıllarda Bandırma’da hatta tüm Türkiye’de icra dosyalarının arttığını söyleyen Polat, “Özellikle yeni kiracılarda çok yüksek bir artış görüldü. Sıfırdan bir yer kiralandığı zaman evi en az 2-3 katı rakama kiralıyorsun. Taşınmaz satışlarında yavaşlaması konut kredinin azalması sebebiyle kiralık konutlara çok ciddi bir talep var. Bu da piyasayı ciddi anlamda arttırıyor. Asgari ücrete memur maaşlarına yapılan zam oranlarıyla beraber kiralar da aynı şekilde arttı. Bu sebepler nedeniyle eski kiracılar ve ev sahipleri arasında zam oranları ile ilgili ciddi bir husumet doğdu. Eski kiracılar, “yeni kiracılar için geçerli zam oranlarını ödemem kazanılmış haklarım var” diyor. Ev sahibi de piyasa değerindeki zam oranını uygulamak istiyor. Daha sonra bunlar tahliye davası, kira artışları kira tespit davalarını doğuruyor. Özellikle kira sözleşmesiyle beraber boş olarak imzalattırılan tahliye taahhütnameleri üzeri doldurularak icraya koyuluyor. En çok bundan kaynaklı olarak icra takipleri ve davalar çoğalmaya başladı. Şu anda Bandırma’da hatta tüm Türkiye’de en büyük problem ev sahipleri ve kiracılar arasındaki kira sözleşmelerinden kaynaklanıyor” diye konuştu.

HABER: SERMİN ASLAN