Balıkesir Umum Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ersin Sözdemir, yılbaşından buyana ham maddeye yüzde 50’nin üzerinde bir zam geldiğini belirterek bu zamların hem esnafı hem tüketiciyi olumsuz etkilediğini belirtti.

Balıkesir Umum Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ersin Sözdemir, sektörün yaşadığı sorunları paylaştı. Müşteriye verdikleri fiyatın bir hafta içerisinde değiştiğini söyleyerek bu durumun hem tüketiciyi hem esnafı olumsuz etkilediğini belirten Başkan Sözdemir, marangozların ekonomik olarak zor günler geçirdiğini belirtti.

Başkan Ersin Sözdemir, açıklamasının devamında: “Şuan da sektörümüzde en muzdarip olduğumuz konuların başında ham maddedeki fiyat artışları geliyor. Bu artış bizim sektörü çok olumsuz etkiliyor. Yani bugün müşteriye bir fiyat veriyoruz fakat 1 hafta sona bu fiyat değişiyor. Bu değişim hem müşteriyi hem de esnafı çok olumsuz etkiliyor. Buradaki fiyat artışları kontrol edilebilirse, istikrarlı bir fiyat devam ederse sektör için çok güzel olur. Ancak pandemiden bu yana artışlar devam ediyor, en son bu hafta tüm ham madde ürünlerine yüzde 25lik bir zam geldi. Ama bundan 2 hafta önce de zam gelmişti. Yılbaşından bu yana yüzde 50leri geçen bir zam geldi” ifadelerini kullandı.

 

İŞİ EHLİNE YAPTIN Kİ PARANIZ ÇÖPE GİTMESİN

Sektör ile ilgili kaçak işçi sıkıntına da değinen Başkan Sözdemir, bu işçilerin esnafı zor durumda bıraktığını belirterek, “Bir başka sorunumuzda çok fazla kaçak işçi çalışıyor bu sektörde. Bu sektörü her daldan, emekli olmuş kendi çapında bu işi yapıyor. Böyle olduğu zaman vergi vermiyor dükkan kirası vermiyor, bazı kesimcilere gidiyor malzemeleri kestiriyorlar kendi imkanlarıyla bu işi yapıyorlar. Bizim esnafımızda bu konuda çok sıkıntılı bu durumlar bizim esnafımıza zarar veriyor. Buna yapanların oda kaydı yok, vergisi yok. Aslında bu tür iş yaptıran insanlar içinde sıkıntılı bir durum. Yani paranızı alıp gitse bu adamın hiçbir kaydı yok hakkınızı arayacağını bir yer bulamayabilirsiniz.”

Bu durumda tüketicilerinde mağdur olduğunu belirten Başkan Sözdemir tüketiciyi korumak için sözleşmelerin olduğunu ve bu sözleşmelerin iş başlamadan yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bizim odamızın hazırlamış olduğu bir sözleşme var, bu sözleşmelerle hem esnafımız kendini hem de tüketiciyi de garanti altına alıyor. Bazen işe başlanırken güzellikle başlanıyor daha sonra bir sıkıntı olduğunda vatandaş ben bunu da istiyorum diyor sonrasında iş sıkıntıya giriyor. Bu yüzden biz işe başlamadan bu sözleşmenin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bu yüzden tüketicilerimizden de ricamız esnafımızla sözleşme yapsın” dedi.

 

DÜKKAN KİRALARI ÇOK YÜKSEK

Başkan Sözdemir, açıklamasının son kısmında ise yaşanan dükkan sıkıntısına değindi, “Bir de dükkan sıkıntımız var tabi ki, kiralarımız çok pahalı. Yani sadece marangoz sektöründe değil tüm üretim imalat sektöründe aynı durum söz konusu. Sanayi esnaflarımızın dükkan bulabilmesi çok zor.  Bununla ilgili geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Yücel Yılmaz’dan taleplerimiz oldu gerekli çalışmalar yapılmıştı Başkan değişikliyle beraber doğal olarak bu çalışmalar biraz aksadı” ifadelerini kullandı.

Başkan Sözdemir açıklamasının devamında esnafın derdini anlatacak bir kurum bulamadığını belirterek, “Aslında sadece bizim değil tüm esnafların birçok derdi var bunları ifade edebilecek bir makam arıyoruz. Bunları dinleyecek bir makam olması lazım çünkü hayatın içinde esnaflar var. Burada da iş bürokrasiye düşüyor” ifadelerini kullandı.

HABER: SERMİN ASLAN