Bandırma Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Niyazi Güler, kooperatifin karşılaştığı zorlukları anlattı.

Bandırma Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Niyazi Güler, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin 2 Nisan 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe koyduğu yeni düzenlemelerle ilgili bilgi verdi. Ülkemizdeki faiz oranlarının son dönemde ciddi anlamda artış gösterdiğini belirten Güler, "2 Nisan itibarıyla faiz oranları bizlere yüzde 29 olarak yansıtıldı. Genel faiz oranı yüzde 58 iken, esnafa uygulanan faiz oranı yüzde 29’a çekilmiştir. Faizlerin artması sonrası krediler neredeyse durma noktasına geldi" dedi.

Kooperatif olarak, ellerinde 44 adet işlem bekleyen dosya olduğunu ve yeni gelen başvuruları mevcut dosyalar nedeniyle geri çevirmek zorunda kaldıklarını kaydeden Güler, "Önümüzdeki aylarda kredilerde düzenleme bekliyoruz ve enflasyonun düşeceğini tahmin ediyoruz" diyerek mevcut ekonomik koşulların esnaf üzerindeki baskısını hafifletme umudu taşıdığını ifade etti.

Bandırma Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Niyazi Güler, devletin uyguladığı sıkı para politikalarının etkileriyle ilgili konuşan Güler, "Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği, 2 Nisan 2024 tarihi itibarıyla tüm odalara ve esnaf sanatkarlara yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemelerle kredi kullanımlarında önemli değişiklikler yapıldı. 2 Nisan itibarıyla faiz oranları bizlere yüzde 29 olarak yansıtıldı. Genel faiz oranı yüzde 58 iken, esnafa uygulanan faiz oranı yüzde 29’a çekilmiştir. Faizlerin artması sonrası krediler neredeyse durma noktasına geldi. Önümüzdeki aylarda kredilerde düzenleme bekliyoruz ve enflasyonun düşeceğini tahmin ediyoruz. İşyeri edindirme kredilerinde azami vade 60 ay taşıt edindirme kredilerinde 48 ay, işletme kredilerinde ise 36 ay olarak belirlendi. Geri ödeme seçenekleri ise tüm kredi türleri için 1 veya 3 ayda bir olarak uygulanacak" dedi.

Güler: “Aynı Aileden Yalnızca Biri Kredi Kullanabilecek"

Güler, ayrıca aynı çatı altında birden fazla işletmesi olan bir kişinin yalnızca bir işletmesi için kredi kullanabileceğini ya da her iki işletmenin toplam kredi limitinin 750 bin lirayı geçemeyeceğini açıkladı. Güler, devletin bu uygulamaları yatırımların daha düzenli yapılmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirdiğini belirtti. NACE Kodu uygulamasına göre, 750 bin lira kredi çeken bir işletmenin durumu değerlendirilecek.  Bandırma Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak şu anda yeni müracaat kabul etmediklerini, odada 44 dosyanın parasını beklediğini ve yeni müracaatları kabul etseler bile beklemek zorunda kalacaklarını ifade eden Güler, "Elimizde 20 milyon lira olsa dahi, ancak bu şekilde toparlanabiliriz" dedi.

HABER: SERMİN ASLAN