Balıkesir Tabip Odası, 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlediği "Aşı" temalı Resim ve Kompozisyon yarışmasının, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından eğitim faaliyetlerinin yoğunluğu nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.

Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu, geleneksel olarak her yıl düzenlenen 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında, halk sağlığına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan Resim ve Kompozisyon yarışmalarının son durumunu yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu.

Tabip Odası, bu yıl için belirlenen tema “Aşı” iken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama doğrultusunda, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yoğunluğu nedeniyle yarışmanın bu yıl düzenlenemeyeceğini ve30 Ocak’ta yapılan yazılı açıklamada, talep edilen etkinliğin uygun görülmediğini bildirdi.

Açıklamalarının devamında konuşan Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Muhammet Can, aşı üretiminin, halk sağlığı için büyük önem taşıdığını, Türkiye’deki aşı üretiminin geçmişini de dikkat çekti. 1928’de kurulan Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1998 yılına kadar birçok aşı üretimi gerçekleştirerek önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Tabip Odası Başkanı Can, 1998 yılından sonra aşı üretiminin sonlandırılmasıyla birlikte, Türkiye’de yerli aşı üretimi durduğunu belirtti. Sözlerini sürdüren Doç. Dr. Muhammet Can, bu sürecin, ülkenin sağlık politikalarında önemli değişikliklere yol açtığını ifade etti.

Son yıllarda küresel bir tehdit haline gelen aşı karşıtlığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2019’da dünyanın en büyük 10 sağlık tehdidi arasında yer alıyor. Aşı reddinin, Türkiye’de de ciddi bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini sözlerine ekleyen Tabip Odası, aşıyı reddeden ailelerin sayısı her geçen yıl artarken, 2023 yılı itibariyle aşı reddi vakalarının sayısı 23 bine ulaşmış durumda olduğunu duyurdu.

Öte yandan Tabi Odası Başkanı Can sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Sağlık Bakanlığı tarafından Eylül 2024 tarihinde yayımlanan verilere göre, Türkiye’de beş altı ölüm hızı (5YAÖH) 2022 yılında binde 11,1 iken, 2023 yılında binde 14’dür.

Bir ülkede yalnızca sağlık hizmetlerinin değil, aynı zamanda sağlıklı olabilmek için gerekli olan toplumsal koşulların (yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı konut, yeterli temiz içme ve kullanma suyu vb.) var olup olmadığını, toplumun üyelerinin bu gereksinimlerinin karşılanıp karşılanmadığı ortaya koyan, uluslararası düzeyde kullanılan üç göstergesinden biridir.”

Balıkesir Tabip Odası, aşıların toplum sağlığını tehdit ettiği durumlarda, Sağlık Bakanlığı'nın Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nda yapılacak düzenlemelerle bu sorunun çözülmesini önerirken, çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını gözeten "Çocuğun Üstün Yararı" ilkesinin, aşıların toplum sağlığı üzerindeki etkileri göz önünde bulundurularak dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Her yıl düzenlenen Resim ve Kompozisyon yarışmalarıyla halk sağlığına dikkat çekmeyi amaçlayan Balıkesir Tabip Odası, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilen karar doğrultusunda bu yıl etkinlik gerçekleştirilemeyeceğini duyurdu.

 

 

HABER: BUSE ASLAN