Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinde, Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz’ün önderliğinde gerçekleştirilen yenilikçi çalışmada, “Friesian” ırkı atlardan alınan embriyoların çeşitli ırklardaki kısraklara aktarılmasıyla Türkiye’nin ilk tüp tayı olan “Balat” doğdu. Bu tarihi başarı, Türkiye'nin atçılık alanındaki araştırma ve geliştirme çabalarına önemli bir katkı sağladı.

Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz başkanlığındaki ekip Friesian ırkı baba “Alp” ile American Paint Horse ırkı anne “Angora”nın çiftleşmesi sonucu elde edilen embriyoyu “Ezo” adlı yerli bir ata nakletti. Taşıyıcı anne Ezo’nun, 11 aylık gebelik sürecinin ardından 2,5 ay önce dünyaya getirdiği Türkiye'nin ilk tüp tayı "Balat", görünüş olarak Friesian ırkı baba ile American Paint Horse ırkı anneye benzedi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada bulunan Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizdi. Gündüz, normal şartlarda yılda 1 yavru elde edilebilen kısraklardan, yapılan çalışma ile birden fazla gebelik elde edilebileceğini söyleyerek, yapılan çalışmayla yılda 3-5 yavru bile alınabileceğini belirtti.

Bazı kısrakların gebelik süreçlerinin sıkıntılı geçtiğini ve düşük yapabildiklerini ifade eden Prof. Dr. Mehmet Can Gündüz, bu tarz yardımcı üreme tekniklerinin uygulanmasını Türkiye'deki hayvancılığın gelişmesi için önemli gördüklerini vurgulayarak, laboratuvar ortamında döllenen embriyoların annelere nakledilmesi için de çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

 

HABER: EBRU KANTARLIOĞLU