Tarım ve Orman Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü, Balıkesir Savaştepe’de 18 bin 500 dekarlık tarım arazisini modern sulama sistemleriyle buluşturacak projeyi hayata geçiriyor. Ekonomik ömrünü tamamlayan Sarıbeyler Barajı sulama tesislerinin yenilenmesiyle bölgeye yıllık 94 milyon TL katkı ve bin 850 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Balıkesir’in verimli topraklarını suyla buluşturacak önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Balıkesir - Savaştepe Sarıbeyler Barajı Sulaması Yenileme İnşaatı işinin ihale sürecinin tamamlandığını ve yapım sözleşmesinin imzalandığını açıkladı.

Modern sulama sistemleriyle bölgedeki tarımsal üretim potansiyelinin artırılması hedeflenen proje kapsamında, 18.500 dekar tarım arazisi basınçlı borulu sistemle sulanacak. Genel Müdür Balta, yaptığı açıklamada, “Projenin ihale süreci tamamlanmış olup, işin yapım sözleşmesini imzaladık. Projenin Balıkesir ilimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Sarıbeyler Barajı Yeniden Hayat Buluyor

1985 yılında inşa edilen ve ekonomik ömrünü tamamlayan mevcut sulama tesislerinin yenilenmesini kapsayan proje, Sarıbeyler Mahallesi sınırlarında, Çıtalan Deresi üzerinde yer alan Sarıbeyler Barajı kaynaklı sulama alanlarını kapsamaktadır. Temelden yüksekliği 37,50 metre olan ve 14 milyon 901 bin metreküp su depolama hacmine sahip olan Sarıbeyler Barajı, bölge tarımı için stratejik bir öneme sahiptir.

Toplamda 1.849 hektar (1.251 hektar cazibe – 598 hektar pompaj) tarım arazisinin sulanacağı proje kapsamında; HDPE ve CTP boruların temini ve döşenmesi, 368 adet sanat yapısı, 10 kilometre yol yapımı, bir ayar vana adası, cebri boru yenilemesi ve bir pompa istasyonu gibi birçok altyapı çalışması gerçekleştirilecektir.

Milli Ekonomiye 94 Milyon TL’lik Yıllık Katkı ve 1.850 Kişiye İstihdam

Yapılacak modernizasyon ile bölgede suyun daha verimli kullanılmasının sağlanması, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin artırılması ve su kaynaklarının korunması amaçlanmaktadır. Yörede tarıma dayalı hayvancılık ve sanayi faaliyetlerinin yoğun olması, sulama ihtiyacını daha da kritik hale getirmektedir.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte yaklaşık 1.850 kişiye istihdam sağlanması ve yılda 94 milyon 798 bin TL düzeyinde tarımsal gelir artışı sağlanması öngörülmektedir.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Suyun her damlasını verimli kullanarak hem çiftçimize destek oluyor hem de ülke ekonomimize katkı sağlıyoruz. Balıkesir’e ve bölgemize hayırlı olsun” dedi.

DSİ, Balıkesir’de gerçekleştirdiği yatırımlarla bölgenin tarımsal potansiyelini artırmaya, içme ve kullanma suyu temin etmeye ve taşkın risklerini azaltmaya yönelik çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyor.                     

HABER: HABER MERKEZİ