Balıkesir’de sağlık çalışanları, vergide adalet talebiyle yirmi beş haftadır eylemlerini sürdürüyor.

25 haftadır süren “Vergide Adalet İstiyoruz” eyleminde Sağlık çalışanları tarafından yapılan açıklama şu şekilde devam etti; “Kış geçti, ilkbahar geçti ve yazın son haftasını tamamladığımız bugün, 25. defa “Vergide Adalet” istiyoruz. The Economist’te, gelir dağılımındaki adaletsizlik ve eşitsizliği anlatan “Türkiye’de Zengin Daha Zengin, Yoksul Daha Yoksul” başlıklı makalede, Türkiye’de 30 milyon dolar veya daha fazla servete sahip olanların (ultra zengin) sayısının 2022 ile 2023 arasında %10 arttığı vurgusu dikkat çekici olmuştur.”

EKONOMİYE GÜVEN ERİYOR, GELECEĞE UMUT AZALIYOR

“Merkez Bankası’nın açıkladığı ağustos ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi, geçen aya göre 1,8 puan azalarak 98,5 seviyesine düşmüştür. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış endeks 0,7 puan azalarak 98 seviyesine gerilemiştir. Birçok ekonomik veri üretenlerin aleyhine döndüğü gibi, her kesimden ekonomik gidişe güven azalmaya başlamıştır. Hükümet algıyla derin yoksullaşmayı örtemeyecek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek “Vergide adalet ve etkinliği artırıyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların her zaman olduğu gibi takipçisi olacağız” şeklinde açıklama yapmasına rağmen vergide adaleti sağlama yönünde çabası görülmemiştir. Zaten çalışanların ve emeğiyle geçinen halkın her gün yaşadığı yoksullaşma gün gibi ortadadır.”

OKULLAR AÇILIRKEN ÇOCUKLARIMIZ YETERLİ VE DENGELİ BESLENEMEYECEK

“9 Eylül’de okulların açılmasıyla 21 milyon öğrenci ders başı yapacak. Okula gidecek çocukların beslenme çantası masrafı %102 artmıştır. Geçen yıl 330 TL’ye dolan beslenme çantasının bu yıl 669 TL’ye dolacak olması, çalışanların çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmelerini olumsuz etkileyecektir.”

“HÜKÜMETİ VERGİDE ADALETİ SAĞLAMAYA DAVET EDİYORUZ”

“Sağlık çalışanları, üç mevsim oldu, sağlık merkezleri önünde “Vergide Adalet” talebinde bulunmaktadır. Hükümet ise “Vergide Adalet” talebine kulağını tıkamakta; her gün vergi vermediği, vergi affına uğradığı, vergi teşvikinden usulsüzce faydalandığı ortaya çıkan kesimlerden vergi almak yerine, halka yeni vergiler dayatmaktadır. Hükümetin bu tutumdan derhal vazgeçmesi gerekmektedir. Yoksullaşan toplum sağlıklı olamaz, sağlıkçıların görevi sağlıklı toplum için mücadele etmektir. Sağlık çalışanlarından ve emeğiyle geçinen tüm kesimlerden alınan dolaylı ve dolaysız yüksek vergilerden, gelir eşitsizliği ve adaletsizliği toplumda bıkkınlık ve umutsuzluk yaratmaktadır. Toplumun içinde olan; toplumun sağlığını korumak, sağaltmak, sürdürülebilirliğini sağlamak için çaba sarf eden sağlık çalışanlarının, halkın yoksullaşması karşısında suskun kalması beklenemez. Hem kendi haklarımız hem de halkın sağlık hakkı için bu adaletsizliğin karşısında durmaya devam edeceğiz.”

TALEBİMİZ NET: EN FAZLA %15 VERGİ ALINSIN!

“Çalıştığımız hastane işletmeleri sıfır vergi verirken, çalışanlardan %35 vergi almak, vergide adaletsizliğin en açık örneğidir. Milyonlarca lira kâr eden şirketlerden %15 bile vergi alınmazken, çalışanlardan %35 vergi alınmasını kabul etmiyoruz. Bu adaletsiz ve eşitsiz vergi uygulamasına karşı her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesinti oranlarının hayata geçirilmesini istiyoruz. Bunun için 25 haftadır yürüttüğümüz mücadelemizi sonuç alana dek devam ettirmede kararlıyız. Tüm çalışanları ve emeğiyle geçinen halkımızı, bu derin yoksullaşmaya, gelirde ve vergide dayatılan eşitsizliğe/adaletsizliğe karşı çıkmaya, her hafta çarşamba günleri sürdürdüğümüz hak alma mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.”

HABER: HABER MERKEZİ