Balıkesir Tabip Odası son yıllarda yaşadığımız pandemi, 6 Şubat Deprem’i ve bir çok doğal afette sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlar hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamada “Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz” ifadelerine de yer verildi.

Balıkesir Tabip Odası tarafında yapılan açıklamada Türkiye’nin dünyada COVİD-19 pandemisinden en çok zarar gören ülkeler arasında olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada Sağlık Bakanlığı verilerine göre 100 binin üzerinde ölümün kaydedildiği fakat Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) fazladan ölüm tespitlerine göre ise; gerçek ölüm sayısının, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığının üç katından fazla olduğu söylendi. Açıklamanın devamında ise “Hayatta kalan milyonların yaşamı da hastalık ve ekonomik kriz başta olmak üzere derinleşen çoklu kriz ortamı nedeniyle daha çekilmez hale geldi. Son üç yılda COVID-19 pandemisinin yanında ekonomik kriz, sel, deprem gibi olaylar da özellikle yoksullar için insan eliyle gerçekleştirilen ve önlenebilir felaketlere dönüşerek ciddi yıkımlara neden oldu” ifadelerine yer verildi.
 

YAPTIĞIMIZ UYARILAR YOK SAYILDI!

Yapılan açıklamada kriz ortamlarında hazırlıkların yetersiz olması, sürecin yönetilmesindeki eksiklikler, kırılgan ve piyasacı sağlık sistemi birleşerek tehlikeyi artırdığı. Bu nedenle pandemi öncesinde bile baş edilemeyecek düzeyde olan sağlık emekçilerinin çalıştıkları ortamdaki risk ve iş yükünün, her bir afette korkunç boyutlara taşındığı ifade edildi. Açıklamaya “COVID-19 salgınının başlangıcından itibaren Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumlarına yazdığımız onlarca yazı, her gün her doğrultudan yaptığımız uyarılar hiçe sayılarak hem toplumun hem de hekim ve sağlık emekçilerinin hayatları tehlikeye atılmıştır. Pandeminin üç yılı iktidar çevreleri için ekonomik çıkarların öncelenmesi ve algı yönetiminden ibaret iken bizim için üzüntü, acı ve öfke ile geçti. Yapılan onca yanlış yüzünden yitirilen yüz binlerce candan ders almak bir yana, yönet(e)meme halinin benzerlerini her yeni afette yaşadık” şeklinde devam edildi.
 

MESLEKTEN MEN TARTIŞMASI SAYGIZILIKTIR
Açıklamanın sonunda ise son zamanlarda gündeme gelen meslekten men edilme konusuna değinildi. Açıklamada; “Üç yıldır COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmedi. Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payımız yeterli seviyeye çıkarılmadı. Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi. Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz.
Deprem bölgesinde çalışanlarımızın barınma gibi en temel sorunu bile çözülmedi. Bu sorunlarımız devam ediyorken hangi koşulda ne şekilde meslekten men edileceğimizin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi. Balıkesir Tabip odasının yaptığı açıklama “Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz!” ifadesiyle son buldu.

 




KAYNAK: İHA