Kyzikos Antik Kenti'nde, 2024 yılı kazı çalışmaları başladı.

Etkinliğe Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Feyzullah Temurtaş, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz, Borsa Başkanı Can Ata Tan, MÜSİAD Başkanı Tolga Tetik, Erdek Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Uz, Kasaplar Odası Başkanı Şerafettin Çıkar, Şoförler Odası Başkanı Osman Çapar ve birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Kazı çalışmalarının açılış konuşmasını yapan Kazı Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Tercanlıoğlu, "2024 yılı Kyzikos Antik Kenti kazı çalışmalarını fiili olarak başlatmak amacıyla bu etkinliği düzenledik. Özellikle Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık ve diğer sivil toplum kuruluşlarının verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ederim. Bu yılki kazı çalışmalarımız, kentimizin kültürel potansiyelini artırmayı hedeflemektedir" dedi.

Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, Kyzikos kent kazılarının Erdek turizmi için hayati bir önem taşıdığını vurgulayarak, "Erdek Belediyesi olarak üzerimize düşen tüm sorumlulukları yerine getireceğiz. Kyzikos Antik Kenti'nin kazı çalışmaları, sadece Erdek için değil, Balıkesir ve çevre ilçelerimiz için de önemli bir tarihi ve kültürel miras barındırmaktadır. Kazı Çalışmaları Sorumlusu Ahmet Tercanlıoğlu'nun öncülüğünde yürütülen titiz çalışmalar, geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarmakta ve bu mirası geleceğe taşımaktadır. Kyzikos'un turizme açılması, ilçemizin ekonomik ve sosyal gelişimine olumlu etki sağlayacak. Erdek Belediyesi olarak altyapı ve ulaşımı iyileştirmemiz gerekiyor. Ziyaretçilerin kullanımı için gerekli düzenlemeleri yapmalıyız. Bu mirası korumalıyız" dedi.

Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy ise konuşmasında, "Erdek'e başladığım günden itibaren en önemli eksikliğin koordinasyon eksikliği olduğunu gördüm. Kurumlar arası iş birliğinin yetersiz kalması, bazı yatırımların da koordineli bir şekilde olumsuz sonuçlara neden oldu. Gerekli çalışmaları başlatıp Erdek'te Turizm Master Planı'nın olmadığını fark ettik. Ağustos ayının sonlarında turizm master planını tamamlamış olacağız. Turizme ivme kazandırmak istiyoruz. Kyzikos Antik Kenti kazılarına uzun bir süredir devam ediyoruz. Bu kazılar, geleceğe miras projesidir. Bu sene bakanlık kazı, restorasyon ve çevre düzenlemeleri için ödeneklerini de arttırdı" dedi.

Atasoy, "Kyzikos Antik Kenti tek bir konumda değil. Çok önemli Hadrian Tapınağı'nı temizleyerek tonozlu yapıyı ortaya çıkarmak istiyoruz. Nekropol kazılarını da belli bir noktaya taşımayı hedefliyoruz. Açığa çıkan mezarların üstünü camla kapatarak yerini açık hava müzesi şekline sokacağız. Kyzikos Antik Kenti'nde hem bir tiyatro hem de bir amfi tiyatro bulunuyor. Kyzikos amfi tiyatrosu, Türkiye’nin 3'üncü büyük amfi tiyatrosudur. İlk etapta Kaymakamlık koordinasyonunda çalılık ve bodur ağaçlar temizlenecek. İkinci etap çalışmalarında amfi tiyatro kazı sonuçları açığa çıkarılacak. Tiyatro ise 100 metre uzunluğunda ve 2-3 katlıdır. Tiyatronun kapasitesi 15 bin kişiliktir. Kyzikos kentinin 3 büyük limanı bulunmaktadır. Antik tarihçilere göre limanlar aynı anda 200 gemiyi barındırabilecek kapasitededir. Bu limanları açığa çıkarmak için su altı dalışları yapılacak. Kyzikos’ta 1,5 kilometrelik bir gezi yolumuz olacak. Kenti gezecekler bu yolu kullanacaklar. Bu kazılar, bölge kadınlarına da iş olanağı sağlayacak. İlk etapta bölgede yaşayan sabit geliri olmayan 8 kadına iş imkânı sağlanacak. Bu sayıyı daha sonra 12 kadına çıkaracağız. Kazılarımızı geçmiş senelerden farklı olarak 12 aya çıkarttık. Yani, 12 ay boyunca kazı çalışmalarımız devam edecek. Ayrıca, 30’u çalışan personeller ve işçiler, 30’u ise akademisyenler ve arkeologlar olmak üzere yaklaşık 60-65 kişi bu sene bilfiil çalışacak. Hepsinin istatistikleri var ve yaptığımız her çalışmayı sizlere ilan edeceğiz. Ne kadar yol aldığımızı hepiniz göreceksiniz. Hedefimiz, belki uzun bir süredir Kyzikos ortaya çıkmadı ama biz, inşallah el birliğiyle, tüm kurumların iş birliği ve koordinasyonuyla, en kısa zamanda bu süreci hızlandıracağımıza inanıyorum. Teşekkür ediyorum" dedi.

Atasoy, "Kazı çalışmalarımız hemen başlıyor. Aslında çalışmalarımız Ahmet Hoca’nın da bilgisi dahilinde başladı. Ahmet hocam hem konusuna hâkim hem de konusuna vakıf. Uluslararası sempozyumlarda da buraları dillendiriyor, aktarıyor. Bir diğer hedefimiz de amorf denilen taşları buradan kaldırmak. Belediyemizin iş makinelerini kullanarak bu niteliğinde herhangi bir turizm değeri olmayan taşları temizleyip, Hadrian Tapınağı'nın üstünü temizledikten sonra daha geniş ve rahat bir alanda ziyaret imkânı sunmayı amaçlıyoruz. Teşekkür ediyorum” dedi.

HABER: HABER MERKEZİ