Son zamanlarda fotoğraf baskı maliyetleri ve çekim ücretlerinin artması nedeniyle düğün yapacak çiftler; serbest çalışan (freelance), merdiven altı fotoğrafçılara yönelmeye başladı. Balıkesir’de çeyrek asırdır fotoğrafçılık mesleği ile yapan Serkan Kaleli; en özel anlarınızda mağdur olmamak için vergisiz, yeri yurdu belli olmayan, kayıt dışı fotoğrafçılardan uzak durulması uyarısında bulundu.

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte başta evlenecekler çiftler ve çocuklarına sünnet yapacak aileler; en özel anlarını kaydedebilmek için fotoğrafçı arayışlarına giriyor. Düğün için hazırlıkları tamamlayan ve son olarak fotoğrafçı tutmak isteyenler; artan baskı maliyetleri nedeniyle fotoğraf işini ucuza getirmek için freelance yani serbest çalışan fotoğrafçı arayışına giriyor.

Balıkesir’de 30 yılı aşkın bir süredir fotoğrafçılık yapan Stüdyo Anı Sahibi Serkan Kaleli; düğün yapacakları serbest fotoğrafçılar konusunda uyardı.

Serbest çalışan fotoğrafçıların; herhangi bir vergi vermediğini ve bu işi tamamen amatör olarak yaptıklarına dikkat çeken Serkan Kaleli; düğün yapacakların bu hizmeti sadece profesyonellerden almaları gerektiğini söyledi. 

Baskı kağıtlarının ithal edildiğini ve döviz kurlarındaki yüksekliğin baskı fiyatlarını etkilediğini aktararak sözlerine başlayan Serkan Kaleli: “2021 yılından bu yana özellikle baskı fiyatlarında ciddi bir yükseliş var. En kötü her sene yüzde 30 bir zam geliyor. Biz baskı kağıdını ne yazık ki kendimiz üretemediğimiz için Japonya ve Hollanda’dan ithal ediyoruz. Bu sebeple baskı kağıtlarının fiyatlarının artmasındaki en büyük sebeplerden birisi de döviz kurları” dedi.

 

DÜĞÜN SAHİPLERİ, DİJİTAL ORTAMI TERCİH EDİYOR

Yüksek maliyetler nedeniyle düğün yapacakların fotoğraf baskısından vazgeçtiğini ve daha çok fotoğraflarını dijital ortamdan almak istediklerini dile getiren Kaleli: “Son zamanlarda baskı maliyetlerinin artması doğal olarak bizim verdiğimiz işlerin de fiyatlarını arttırdı. Yeni evlenen ve düğün yapacak kişiler; ev düzmesi, beyaz eşya harcamaları derken en son bize geliyor. Geldiklerinde de ellerinde kısıtlı bir bütçe kalmış oluyor. Böyle olunca bizden en uygun maliyetle iş almak istiyorlar. Genelde de fotoğraf çekimlerinde baskı, albüm istemiyorlar. Biz fotoğrafçılar da baskı, albüm olmadan iş yapmıyoruz. Baskısız iş yapmadığımız için de düğün yapacak olan çiftler serbest çalışan, bir dükkanı, vergi levhası olmayan fotoğrafçılara gitmeye başladı” diye söyledi.

 

AMATÖRDEN PROFESYONEL İŞ ÇIKMAZ

Herhangi bir işletmeye bağlı olmayan, vergisini vermeyen fotoğrafçıların bu işi tamamen amatör şekilde yaptığını aktaran Kaleli şöyle söyledi: “Bu serbest çalışan, kayıtsız fotoğrafçıların büyük bölümü işlerini çok amatör bir şekilde yapıyorlar. Yani bunları bir parkta ellerinde tek bir makinayla sadece güneş ışığında çekim yaparken görebilirsiniz. Ama bizim gibi vergisini veren, stüdyolarda ise işi tam anlamıyla profesyonel yapan kişilerle çalışırsınız.”

 

FOTOĞRAF İŞİNİ EN SONA BIRAKMAYIN!

Düğün yapacak çiftlere fotoğraf işini en son bırakmamaları konusunda tavsiyelerde bulunan Kaleli: “Burada bazı çiftler fotoğraf işini en sonra bırakıyor. En önemsizi olarak görüyorlar ama aslında öyle değil. Düğün öncesi aldığınız eşyalardan tutun ne yaptıysanız hepsinin bir ömrü var. Ama bastırdığınız bir fotoğraf, nesilden nesile aktarılıyor. Çiftler bunu genelde göz ardı ediyor. Bence düğün yaparken ilk önceliği fotoğraf işlerine verilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

 

MAĞDUR OLMAYIN!

Hayatlarının en güzel anlarından birinde mağdur olmamak için profesyonel fotoğrafçılarla çalışmaları gerektiği konusunda yeni evlenecek çiftlere tavsiyelerde bulunan Kaleli, sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftler uygun maliyetli olsun diye serbest çalışan fotoğrafçılara gidiyorlar. Kaydı olmayan bir fotoğrafçının ne çekeceği belli değil. Nasıl bir hizmet alacağınız belli değil. Bunu bilmiyorlar ama. Düğün sonunda fotoğrafları almak için bir gidiyorlar hep hayal kırıklığı. Hayatlarının en özel günlerinden birisinde kalitesiz fotoğraflar çektirmişler. Ya da fotoğrafları siliniyor, kayboluyor. Böyle bir durumda şikayet edebilecekleri, paralarını geri alabilecekleri imkanları yok. O saatten sonra soğuk su içiyorlar. Ama bizim gibi vergisini veren, kayıtlı fotoğrafçılarda böyle durumlar söz konusu olamaz. Bu sebeple ben buradan düğün yapacak çiftleri uyarmak istiyorum. Mağdur olmamak için, en güzel anlarınızı en güzel şekilde saklamak için kayıt dışı, serbest çalışan fotoğrafçılardan uzak durun. Bu işin en iyisini: kaydı, yeri olan alanında profesyonel kişilerden alabilirsiniz.”

 

HABER: BUSE ASLAN