Bigadiç’te hayata geçirilen Akıllı Ova Projesi toprak analizleri ve erken uyarı sistemleri ile yetiştiriciler bir çok detaylı bilgiye ulaşabiliyor.

Proje kapsamında, üreticiler tarımsal üretimin planlanması noktasında personeller tarafından yapılan toprak analizleri ve erken uyarı sistemleri ile yetiştirecekleri ürünün türünden, ilaçlama zamanına, kullanılacak gübre ve su miktarına kadar detaylı bilgiye ulaşabiliyorlar.

 

Projede, modern tarım teknikleri ve teknolojileri, bilinçli gübreleme ve sulama, toprak koruma ve tarımsal üretimde verimi artırma gibi konularda eğitimler veriliyor. Kırsal mahallelerde yapılan gözlem drone uçuşları ile toprak analizleri yapılarak haritalandırma çalışmaları gerçekleştirildi.

Bigadiç’te yapılan çalışmalar kapsamında, İl Müdürü Erkan Alkan, Bigadiç Belediye Başkanı Mustafa Göksel, Bigadiç Kaymakamı Mehmet Halis Aydın ve İlçe Müdürü Tezcan Koç da toprak analizi çalışmalarına katıldı. İl Müdürü Erkan Alkan, projenin üreticilerin yetiştireceği ürünlerin gübrelenmesi ve sulanması gibi süreçlerde modern tarım teknikleriyle desteklenerek kaynak israfının önlenmesi ve verim artışının sağlanması açısından önemine vurgu yaptı. Ayrıca, projenin diğer ilçelerde de yaygınlaştırılacağı belirtildi.

Akıllı Ova Projesi ile tarım arazilerinde ekipmanlar, sensörler, veri toplama sistemleri, drone ve yapay zekâ gibi modern teknolojiler kullanılarak toprak ve su kaynaklarının daha verimli kullanımı sağlanacak. Bu sayede, toprak kirliliği, sulama ve gübreleme israfları azaltılacak, hastalık ve zararlılara karşı daha etkili bir mücadele yürütülerek çiftçilerin refahı ve tarımsal potansiyelin en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.

HABER: HABER MERKEZİ