Balıkesir Mimarlar Odası ve Balıkesir Kent Konseyi işbirliği ile Dünya Mimarlar Günü’ne özel düzenlenen “1/10 Mimarlık” söyleşisine katılan Yüksek Mimar Tülin Hadi meslekteki tecrübelerini Balıkesirli mimar ve mimarlık fakültesi öğrencileri ile paylaştı.

Dünya Mimarlık Günü Balıkesir’de düzenlenen söyleşi ve ödül töreni ile kutlandı. Kutlamalar kapsamında meslekte 60, 50, 40, 25 yılını dolduran mimarlar plaket ile ödüllendirildi. Daha sonra ünlü Mimar Tülin Hadi söyleşisi gerçekleştirildi.

Mimar bir aile kökenli olarak yetişen Tülin Hadi, ailesinin ve kendisinin yaptığı eserleri söyleşide Balıkesir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencilerine slayt eşliğinde gösterdi. 2022 yılının Şandor ve Sevinç Hadi’nin mimarlığından çokça bahsedilen bir yıl olduğunu söyleyen Mimar Hadi, annesi için önemli bir yıl olduğunu dile getirmeyi ihmal etmedi. Annesinin geçirdiği kaza sonucu geçen yıl kutlanan Mimarlık Günü kutlama törenine katılamadığını annesinin yerine kendisinin ödül aldığını ifade edene Tülin Hadi; “Annem ve babam meslek hayatını birlikte geçirmiş iki meslektaş, her zaman meslek hayatında çok tatlı bir paylaşımları olduğu için tek başına babamsız ödül almayı içine sindiremedi” dedi.

GÖREME’NİN İMAR PLANLARINI ANNEM YAPTI

Yaptıkları eserleriyle dünyaca ün yapmış olan Hadi ailesinin eserleri döneminde ve günümüzde de dikkat çekmeye devam ediyor. Göreme’nin ilk imar planlarını annesi Mimar Sevinç Hadi’nin yaptığını söyleyen Mimar Tülin Hadi; “Göreme çok önemli bizim için, annem bunun üzerinde çok çalıştı. 60’lı yıllardan sonra iş ortağı babamla da büyük başarılara imza attı” dedi.

Geçtiğimiz aylarda Macar Kültür Merkezi’nde düzenlenen Şandor Hadi Sergisi yapıldığını söyleyen Mimar Tülin Hadi, babasının kendini cumhuriyete adamış Macar kökenli bir mimar olduğunu söyledi. Şandor Hadi Sergisi sebebiyle babasının yaptığı esreler için yeniden modellemeler yaptığını söyleyen Tüli Hadi sözlerinin devamında; “Babamın yaptığı eserleri daha iyi yaparak elimizdeki malzemeyi esirgemedik, bu vesileyle yaptığı işleri tekrardan yenileme fırsatımız oldu” dedi.

ESKİ MİMARLAR ŞİMDİKİ MİMARLARA

GÖRE DAHA AZ PROJELER YAPTI

Eski dönemin mimarlarının yeni dönem mimarlarına göre daha az projeler yaptıklarını söyleyen Tülin Hadi; “Benim babamın da baktığınızda 8 tane projesi var ama dönemin malzemelerine göre en iyi projelere imza attı.”

Boğaziçi Kütüphanesi’nin mimarlarının ailesi olduğunu söyleyen Mimar Hadi, Boğaziçi Kütüphanesi’nin imar planlarını yaptığı söyleşide gelen konuklara gösterdi. Şandor ve Sevinç Hadi mimarlığının çok karakteristik bir özelliği olduğunu söyleyen Tülin Hadi, yaptıkları kütüphanenin merkezi, mekanın etrafında onlara katılan yan mekanların da olduğunu iki bina karşısında insanların birbirlerini görebildiklerini söyledi.

Yüksek Mimar Tülin Hadi, programın devamında Balıkesir Kent Konseyi Başkanı Mürsel Sabancı ve Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici’ye davetlerinden dolayı teşekkürlerini iletti.

 

HABER: BUSE ASLAN