Gökyüzünden drone ile çekilen eşsiz fotoğraflar, birçok kişiyi drone almaya niyetlendiriyor. Ancak bilinçsizce alınan ve uçurulan drone, kullananların başlarını büyük derde sokuyor. Drone kullanmaya yetkisi olmayan ve izinsiz bir şekilde uçuranlara 8 bin 500 TL idari para cezası uygulanıyor.

Drone kullanımının artması, birçok sorunu ve sıkıntıyı da beraberinde getiriyor. Bilinçsizce alınan ve uçurulan drone’lar, can ve mal güvenliğini tehdit ediyor. Drone’ların ehliyetsiz ve izinsiz uçurulması durumunda da kullanıcı, ciddi cezalarla karşı karşıya kalabiliyor.

Teknoloji mağazalarının yanı sıra artık marketlerde, kırtasiyelerde de satılmaya başlayan dronelar erişim epey kolaylaştı. Günümüzde de her 10 kişiden neredeyse 4’ünde drone var.

Drone her ne kadar oyuncak kategorisinde satılsa da işin ciddiyeti oldukça farklı. Çıkabildikleri irtifa, alabildikleri yol ve işlevleri onu bir oyuncak olmaktan çıkarıyor. Bu durum da birçok riski beraberinde getiriyor.

PARA VE HAPİS CEZASI İLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRSİNİZ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hava sahası güvenliğini sağlamak ve kamu düzenini korumak amacıyla drone kullanımına bazı yetkilendirmeler getirdi. Buna göre drone’lar, ehliyetsiz ve izinsiz bir şekilde uçurulduğunda kullanıcı, para cezalarının yanı sıra hapis cezasıyla da karşı karşıya kalabiliyor.

Bazı firmalar, daha fazla drone satabilmek için ‘ehliyet gerektirmeyen’ şeklinde başlıklarla ürünlerini müşterilere pazarlıyor. Belirli bir gramajın altında olan drone’larda ehliyet her ne kadar istenmese de bu drone’ların, uçuş izni olmadan havalanması kanuna aykırı.

Bu sebeple kullanıcılar, binbir hevesle aldıkları dronu uçurduktan sonra, izinlerinin olmaması sebebiyle 25 bin liraya varan cezaları ödemek zorunda kalabiliyor.

Drone almak isteyenler ve sahipleri; bu cihazları uçurmadan önce iki kez düşünmeleri gerekiyor.

İzinsiz ve ehliyetsiz drone uçurmanın cezaları ise şu şekilde:

Ehliyetsiz bir şekilde drone kullananlara 8 bin 500, uçuş izni olmadan uçurulan drone’lara ise 25 bin liraya kadar ceza kesilebiliyor.

HABER: BUSE ASLAN