Balıkesir Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yasin Baykalır’ın da yer aldığı ekip, düşük doz aspirinin broiler tavuklarda et kalitesini artırdığını ortaya koydu. Çalışma, Q1 düzeyindeki uluslararası saygın dergide yayımlandı.
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Yasin Baykalır’ın da içerisinde yer aldığı akademisyenlerin imzasını taşıyan akademik çalışma, broiler (etlik) tavuklarda aspirin kullanımının et kalitesi ve sağlık parametreleri üzerindeki etkilerini kapsamlı şekilde inceleyerek alana önemli bir bilimsel katkı sağladı.
BAÜN akademisyenlerinden Doç. Dr. Yasin Baykalır, Kastamonu Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Güngören, Dr. Öğr. Üyesi Alper Güngören, Fırat Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Ülkü Gülcihan Şimşek, Prof. Dr. Hatice Eröksüz, Arş. Gör. Dr. Burak Karabulut, Harran Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Mücahit Kahraman, Doç. Dr. İsmail Demircioğlu, Dr. Öğr. Üyesi Şermin Top tarafından ortaya konulan “The effects of acetylsalicylic acid on performance, carcass traits, breast meat quality and white striping muscle defects in broiler chickens” başlıklı çalışma, uluslararası dergi sıralamalarında en üst dilim olan Q1 ölçeğindeki “Journal of The Science of Food and Agriculture” dergisinde yayımlandı.
Makale hakkında bilgi veren Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) akademisyenlerinden Doç. Dr. Yasin Baykalır, çalışmanın düşük doz aspirin (ASA) uygulamasının broiler tavuklarda göğüs eti kalitesini artırdığını, inflamasyonu ve kas dejenerasyonunu azalttığını belirtti. Ayrıca, ASA’nın VEGF artışı ve irisin seviyelerindeki azalma ile beyaz şeritlenme (WS) görülme sıklığını düşürdüğünü ve büyüme performansını desteklediğini ifade etti. Ancak, yüksek doz ve uzun süreli ASA kullanımının et kalitesini olumsuz etkileyebileceği ve ayak tabanı dermatiti riskini artırabileceği uyarısında bulundu.
HABER: GÜL ÇETİNBAĞ KANBER
Yorum yapın