Balıkesir’de düzensiz göçle mücadeleye yönelik yürütülen etkili operasyonlar sonucunda, Avrupa’ya geçmek isteyen düzensiz göçmenler İzmir ve Muğla gibi diğer Ege şehirlerine yöneldi.

Ortadoğu’daki krizler, milyonlarca insanın Avrupa’ya kaçmasına neden oldu. Göçmenler, Avrupa’ya ulaşmak için Türkiye’yi bir geçiş noktası olarak kullanıyor. Yunanistan’a yakınlığı nedeniyle göçmenler, en çok Ege Denizi’ni tercih ediyor.

Geçtiğimiz yıllara kadar Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, düzensiz göçmenlerin Yunan adalarına geçişlerindeki en çok kullanılan bir çıkış noktasıydı.

Ancak Balıkesir’de Sahil Güvenlik Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından artırılan güvenlik önlemleri ve sıklaştırılan operasyonlar sonucunda göçmenler, rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. Yapılan çalışmalar neticesinde de Balıkesir genelinde düzensiz göç hareketleri ciddi derecede azaldı.

ROTALARINI EGE ŞEHİRLERİNE ÇEVİRDİLER

Ayvalık ilçesinde daha tehlikeli deniz yolculuğuna çıkamadan karada yakalanan mülteciler, başarısız göç olayları nedeniyle İzmir ve Muğla gibi Ege’nin diğer kıyı şehirlerini tercih etmeye başladı.

İzmir ve Muğla’nın Yunan adalarına yakın olması ve daha fazla kaçış imkanı sunması; göçmenlerin bu rotayı tercih etmesinde büyük rol oynuyor. Göçmen kaçakçıları da başarılı bir geçiş için rotalarını bu bölgelere çeviriyor. Ancak bölgede ekipler tarafından artırılan denetimler ile birçok göçmen, daha Türk sularını terk edemeden yakalanıyor. 

HABER: BUSE ASLAN