DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, üreticilerin sorunlarını gündeme taşıdı. Üreticileri yerlerinde ziyaret ederek yaşadıkları sorunları dinleyen Milletvekili Dalgın, alım gücünün ne kadar düştüğüne dikkat çekti. Dalgın, çiftçinin zamanında 8 dana parasına aldığı traktörü şimdi 15 dana parasına aldığını belirterek: “Alım gücü bırakın Türk lirasını dana cinsinde bile neredeyse yarı yarıya indi” dedi.
DEVA Parti Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, üretici Ömer Koyun ile Beyköy Mahallesi’nde bir araya geldi. Üretici ile yaşadığı sorun ve sıkıntılar üzerine konuşan Dalgın, bir dokundu bin ah işitti.
Üretici ile yaptığı görüşmesinde ilk olarak üreticilerin ödediği faiz oranları ile ilgili açıklamalarda bulunan Dalgın, faiz oranların çok yüksek olduğunu belirterek buna üreticilerin dayanamayacağını söyledi.
BUNA CAN DAYANMAZ
Dalgın, açıklamalarına şu ifadelerde başladı: “Beklentiler faizin bu şekilde devam edeceği yönünde. Hükümet, yurtdışından para çekme yöntemini tamamen buna bağlamış durumda. Yabancı yatırımcıya yüksek faizi vereyim Türkiye’ye gelsinler, ben de bu şekilde dövizi kontrol altında tutayım. Hükümetin politikası bu. O yüzden faizi vermek zorundalar. Faiz demişken; Merkez Bankasının faizini tamamen unutun. Ömer Koyun’un ödediği gerçek faize bakın. 550 liralık yemi, 1 ay gecikmeli ödediğinde ayda 40 lira ilave para ödüyor. Ayda yüzde 7 faiz ödüyor. Senede yüzde 84 yapar. Ömer Koyun şimdi üretici olarak yüzde 100 faizle finanse ediyorsa kendisini, nasıl üretecek, nasıl daha fazla süt üretecek, nasıl et üretecek? Faiz dediğiniz şey, Merkez Bankasının yüzde 50’si değil, KOBİ kredilerindeki yüzde 60 değil, tüketici kredilerindeki yüzde 70 de değil. Üreticinin reel olarak ödediği faiz yüzde 100. Buna can dayanmaz.”
ÜRETİCİ VETERİNER DESTEĞİ İSTİYOR
Et ve süt üreticisi Ömer Koyun ise; bir çiftçi olarak hükümetten veteriner desteği ile kayıplarının karşılanmasını istedi. Koyun: “Yem fabrikalarında, tarım kredilerinde hiçbir destek yok. Veteriner desteği ve kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz. Mesela burada ben inek kestim. İneği mezbahaya götürdüm 40 bin lira tuttu. Aynı ineği yerine koymak istediğimde 150 bin lira” dedi.
“SENEYE EKMEYECEĞİM”
Koyun, bu yıl ektiği buğdaydan kar yapamadığını, aksine kazandığı miktar kadar da cebinden harcadığını dile getirerek önümüzdeki sene buğday ekmeyeceğini söyledi. Koyun: “70 dönüm tarla ekiyordum, bu sene 30 dönük ekeceğim. Çünkü hesap tutmuyor. Ben 4 dönüm yer tuttum, 7 bin 150 liralık mahsul almışım. Yaptığım masraf 7 bin lira. 150 kalıyor diyordum o da kalmıyor. 5 bin lira da yerin icar parası. 4 bin 850 lira da cepten gitti. Buğday ekmiştim. Seneye de ekmeyeceğim” ifadelerine yer verdi.
BUĞDAY FİYATLARI YÜKSELECEK
Çiftçinin buğday üretimini düşürmesi ile birlikte ekmek ve unlu mamul fiyatlarının artacağını söyleyen Milletvekili Dalgın, şöyle devam etti: “Bu adam neden seneye buğday eksin? Üretici, yarıya düşürürse buğday, Türkiye’de daha az üretilecek. Fiyatlar yükselecek. Ne olacak? Üretici daha az üretecek. Vatandaşımız ise ekmeğe, unlu mamullere daha fazla para ödeyecek. Kim kazanacak bu işten? Kimse kazanmayacak
DESTEKLER ÇOK YETERSİZ
Öte yandan devlet tarafından üreticilere verilen desteklerin yetersiz olduğunu aktaran Koyun, verilen desteklerle ilgili olarak şunları söyledi: “Gübre ve mazot desteği aldım. 3 bin 400 lira. 3 buçuk torba gübre parası. Ben 25 torba atıyorum. Süt konusunda da 2 bin 900 lira destek parası aldım. 5 çuval yem parası. Destekler çok yetersiz. Özellikle veteriner desteği yetersiz. Çok fazla veteriner yükümüz var. Ben burada aylık 15 bin lira veterinere para ödüyorum.”
KANUNDAKİ DESTEĞİ VERİN
Milletvekili Burak Dalgın, hükümet yetkililerinden kanunda milli gelirin yüzde 1’ini tarıma verilmesi gerektiğini belirten kanunun olduğuna dikkat çekerek bu kanunu uygulamalarını istedi. Milletvekili Dalgın: “Biz her ithalatta aslında yabancı üreticiye destek veriyoruz. Ömer kardeşime vermedikleri desteği, Fransız, Polonyalı, Hollandalı üreticiye veriyorlar. Bunu unutmayalım bu bir. İkincisi kanunen milli gelirin yüzde 1’i kadar tarım desteği vermeye mecbur hükümet. Hiçbir zaman yüzde 1’i tutturamadık. Bunun yarısının altında kaldı hep destek. Yani burada söylediğimiz şey çok yeni bir şey değil. Kanuni desteği çiftçiye verin. Çok bir şey istemiyoruz” dedi.
8 DANA PARASINA ALINAN TRAKTÖR
ŞİMDİ 15 DANA PARASINA ALINIYOR
Son olarak Ömer Koyun, zamanında 8 dana parasına sıfır kilometre traktör aldığını, şimdilerde bu traktörü 15 dana parasına aldığını söyledi. Koyun: Bir tane traktör aldım ben, 2017 model. 8 tane dana parasına. Bugün 8 tane dana parası bir traktör alamıyor. Traktörü almak için 15 dana parası vermem gerekiyor. Neredeyse 2’ye katlandı” diye söyledi.
Milletvekili Dalgın ise “Alım gücü bırakın Türk lirasını dana cinsinde bile neredeyse yarı yarıya indi” ifadelerine yer verdi.
HABER: BUSE ASLAN
Yorum yapın