Bu yılki Dünya KOAH Günü teması “Havamızı Koru, KOAH’sız Yaşayalım” olarak belirlendi. Temiz hava, sağlıklı akciğerler için kritik öneme sahip.

Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 20 Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hakkında önemli bilgiler paylaştı. KOAH’ın, nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi kalıcı solunum yakınmaları ile kendini gösteren, ancak önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Keskin, hastalığın özellikle ileri yaşlarda daha sık görüldüğünü ancak genç bireyleri de etkileyebileceğini vurguladı.

Dr. Keskin, dünya genelinde her 10 yetişkinden birinin KOAH hastası olduğunu ve hastaların %60-85’inin hala tanı almadığını ifade etti. 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de 45 yaş üstü bireylerde doktor tanılı KOAH sıklığının %8.8 olduğunu aktardı.

RİSK FAKTÖRLERİ VE ETKİLERİ

Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, hava kirliliği, kömür ve biyokütle yakıtlarının dumanı gibi etmenlerin KOAH gelişimine yol açan başlıca risk faktörleri arasında yer aldığını belirten Uzm. Dr. Keskin, sigara içmenin hastalığın en yaygın nedeni olduğunu açıkladı. Ayrıca, çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonları, yetersiz beslenme ve çevresel kirleticilere pasif maruziyetin de hastalığa yol açabileceğini belirtti.

İklim değişikliğinin etkileriyle birlikte, aşırı sıcaklıklar ve orman yangınlarının KOAH sıklığını artırması ve hastalığın seyrini olumsuz etkilemesi bekleniyor.

KOAH’IN BELİRTİLERİ VE TANI YÖNTEMLERİ

KOAH’ın en yaygın belirtilerinin öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk hissi olduğunu ifade eden Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, hastalığın ilerlemesiyle bu belirtilerin arttığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Keskin, hastalığın tanısının sağlık kuruluşlarında uygulanan basit bir test olan "nefes ölçüm testi" ile kolayca konulabileceğini ve bu testin hava akımındaki tıkanıklıkları belirleyerek KOAH’ın erken teşhis edilmesine olanak sağladığını belirtti.

KOAH’TAN KORUNMA YÖNTEMLERİ

KOAH’ın önlenmesi ve hastalık yükünün azaltılmasında en önemli adımın risk faktörleriyle mücadele olduğunu vurgulayan Dr. Keskin, KOAH teşhisi konan kişilerin sigara, hava kirliliği ve diğer risk faktörlerinden uzak durmalarının büyük önem taşıdığını söyledi. Ayrıca, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin de hastalıkla mücadelede önemli rol oynadığını belirtti.

Müdür Keskin, KOAH hastalarının yaşadıkları yerlerdeki hava kalitesini T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı'ndan takip etmeleri ve dış ortam aktivitelerini buna göre düzenlemeleri gerektiğini ifade etti. Hava kirliliği olan yerlerde ise maske kullanımı önerisi de uzmanlar tarafından yapılmaktadır.

DÜNYA KOAH GÜNÜ’NÜN TEMASI: "HAVAMIZI KORU, KOAH’SIZ YAŞAYALIM"

Bu yıl Dünya KOAH Günü’nün temasının "Havamızı Koru, KOAH’sız Yaşayalım" olarak belirlendiğini aktaran Müdür Keskin, temiz hava ve akciğer sağlığının korunmasının önemine dikkat çekti. İklim değişikliğinin etkilerinin de ele alındığı bu temanın, küresel hava kalitesinin ve sağlıklı nefes almanın önemini vurguladığını belirtti.

Müdür Keskin, sağlıklı akciğerler için şu önerilerde bulundu; “Tütün ve tütün ürünlerini kullanmayın. Soluduğunuz ortam havasını temiz tutun. Düzenli ve dengeli beslenin. Düzenli egzersiz yapın. Yaşınıza uygun aşınızı olun. İklim değişikliğine duyarlı olun.”

Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle, halkı KOAH’a karşı bilinçlendirmeye ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmaya yönelik çalışmaların devam edeceğini belirtti. Müdür Keskin, herkesin sağlıklı bir yaşam sürmesi için üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi.

HABER: HABER MERKEZİ