Zeytinyağının içine kendi cinsinden olmayan bitkisel kökenli ayçiçeği, soya, pamuk, mısır, yer fıstığı, hardal, susam, haşhaş, fındık yağlarını katıyorlar. Tüketicinin pamuk yağı ile zeytinyağını ayırt etmesi hemen hemen imkânsız. Renk olarak çok benziyor ve akışkanlık dereceleri ise birbirine uyum sağlıyor. Bal üretiminde ise şekerli su kullanıyorlar. Dana etinin içine ise domuz, tavuk, eşek, at, martı kısacası neyi bulurlarsa onu katıyorlar. Yakalanınca da kimse sucu kabul etmiyor. Meşhur bir köftecide köftelerinin içine domuz eti karıştırmış. Biz kime güveneceğiz? Dışarı da gönül rahatlığı ile nasıl yemek yiyeceğiz?
Sahte gıda üretenlere uygulanan cezalarla ilgili yaptırımların ağırlaştırması gerekiyor. Merdiven altı işletmelerin maliyeti düşürmek için başvurduğu hileler akıllara durgunluk veriyor. Yoğurda bile jelâtin karıştırarak uygun kıvama getirilmesi gerçektene ilginç.
ZEYTİNYAĞ
Aslında çayda şarküteride birçok taklit ve tağşiş ürün bilinçli ve dikkatli tüketiciler tarafından anlaşılabiliyor ancak zeytinyağındaki durum ne yazık ki aynı değil.
Zeytinyağının tağşiş olup olmadığı sadece laboratuar ortamında tespit edilebiliyor. 5 litre zeytinyağının 2.500 TL’den aşağı satılması şu an günümüzde mümkün değil. Taklitçilerden de en çok Ayvalıktaki zeytinyağı üreticileri şikâyetçi. Çünkü zeytinyağında en çok kullanılan markalarda hep bir şekilde AYVALIK ismini kullanılıyor ve Ayvalık ismi sahtecilerle anılıyor.
KÖFTE
Özellikle lahmacun, tas kebabı, köfte gibi et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti kullanılıyor.
BAL
Bal dünya da en zor tahlil edilen ve en kolay taklit edilen bir üründür.
Kısa yoldan para kazanmak isteyenler yanlış yollara sapıyor ve gerçek bal vermekten getirim elde edemedikleri için daha ucuza mal etmek amacıyla tağşiş yaparak bal yerine glikoz ya da fruktoz satıyorlar. Bal yerine şeker yemiş ve kandırılmış oluyoruz. Tüketiciler olarak glikoz ve fruktozu bal fiyatı ödeyerek satın alıyoruz.
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda başlattığı 'Güvenilir Gıda' denetimleri kapsamında, 523 firmaya ait 961 parti ürünün taklit ve tağşiş yapıldığını açıkladı. Vatandaşlardan gelen şikâyetler ve ihbarların bu denetimlerde büyük rol oynadığını belirtti.