ZAM YÜZYILI

Geçtiğimiz hafta sonundan itibaren ülkemiz büyük bir zam yağmurunun altında kaldı. Akaryakıt ve doğalgaza Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile büyük oranda zamlar yapıldı. Zam derken yanlış anlaşılmasın ÖTV ve KDV artışı.

Bu artışlar başta Ak Partililer olmak üzere toplumun tüm kesiminden büyük tepki aldı. Hatta tepkiler öylesine büyüdü ki eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘oh’ hareketini insanlar akaryakıt fiyatlarının önüne ekleyerek tepkilerini sosyal mecrada gösterdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ak Parti’nin seçim sloganı Türkiye Yüzyılı idi. Ancak gelinen noktada Türkiye Yüzyılı demek yerinde “Zam Yüzyılı” demek çok daha doğru olacaktır.

Hatırlarsanız Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçimler öncesinde Karadeniz’de doğalgaz, Gabar Dağı’nda petrol bulunduğu açıklanmıştı. Seçim öncesi yine Karadeniz’de bulunan doğalgaz çıkartılarak 1 aylığına tüm Türkiye’ye ücretsiz bir şekilde verilmişti. Vergiler ülkesinde yaşadığımızı da hesaba katarsak bunun acısı elbet bir yerden çıkacaktı. Seçim geçince fazlasıyla çıkmaya başladı. Bu benim görüşüm değil sokaktaki herkes aynı şeyi düşünüyor.

 Şimdi ne oldu? Bulduğumuz doğalgaz, çıkardığımız petrol buhar olup gitmiş olamaz ya. Kendi akaryakıt ve doğalgazımızı üreterek daha uygun fiyatlara alacağız diye seviniyorduk; seçim geldi geçti ortada ne doğalgaz ne benzin mevzusu kaldı. Ülkeyi yönetenler seçim sonrasında baktılar halk zamlardan memnun, yapıştırdılar yeni zamları. Ama ne yapıştırmak. Akaryakıta 5 lira zam, doğalgaz ÖTV’sine yüzde 224 zam. Hem de bunu 15 Temmuz gecesi selalar eşliğine yapıldı. Bunun öncesinde de MTV ve KDV’lerde bir takım düzenlemeler yapılmıştı. Yurtdışından getirilen telefonlardaki IMEI kaydı da 6 bin liradan 20 bin liraya çıkartılmıştı. Artık bırakın arabayı, telefonu, ekmeği nasıl alacağız onu düşünelim. Akaryakıta gelen yüksek orandaki zamlar; asıl fırtınayı şimdi başlatacak. Ülkemizde ticari ulaşım bildiğiniz gibi mazot ile oluyor. Çiftçilerin kullandığı taşıtlar mazot ile çalışıyor. Çiftçiler zaten para kazanamıyordu. Şimdi temelli zarar edecek ve hiç çalıştırmayacak. Market raflarındaki ürünler yeniden zamlanacak.

Artık uyanın. Bu durum böyle gittiği sürece bırakın kendinize bir şey almayı nefes dahi alamayacaksınız. Ülke olarak bir verginin indirime girdiğini duymanın nasıl bir şey olduğunu merak eder olduk. Uzun süredir her bir güne zamlarla başlıyoruz.

 

GENÇLER GİTMEK İSTİYOR

Türk gençlerinin bir kısmı hayatlarını başka ülkede çalışarak devam ettirmek istiyordu. Şimdi neredeyse ülkedeki her bir genç yurtdışına çıkmanın, orada çalışmanın hayalini kurar oldu. Daha iyi çalışma ve yaşam şartları sebebiyle ülkeden gerek legal gerekse illegal yolla gitmeyi göze alan gençler, birer birer de çıkmaya başladı. Özellikle sosyal medyada Meksika sınırı üzerinden kaçak bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri’ne geçen kişiler videolar çekiyor. Gençler bu videolara özenerek bu şekilde kaçmayı planlıyorlar. Genç nüfus gittiği sürece biz ilerlemeyi başaramayız…