“Yar bana bir eğlence medet” misali…

Karagöz Hacivat oyunlarında geçen replikle giriş yaptık; kaale alınır mı acep?

Çok şikayet var.

Çok yakınma geliyor.

Biliyorsunuz adliyemiz artık iki parça. Muhteşem bir ek binamız var ki davanız, icranız olmasa da gidin görün ziyaret edin, enfes adliyemiz nasıl bir binada, kaçırmayın.

Ama konumuz bu değil.

Konumuz hız engelleyici kasisler.

Kasise çok mazeret üretilebiliyor; araçlar hızlı gitmesin her yere kasis mi yapılır, araçlar kasisten muzdarip oluyor, kasis kafaya göre yapamayız falan filan.. Kuşkusuz yanlış da değil bu gerekçeler. Ama kamu çare olmalı, çözüm üretmeli, burası da dönüp dolaşıp geldiğimiz sonuç.

Yönetimler değişse de sonuç aynı; belki 10 yıldır Büyükşehir’e soruyorsunuz haricen; topu Emniyet’e yani Trafiğe atıyorlar… Trafiğe soruyorsunuz, biz zaten kasis istiyoruz ama bizi dinleyen yok diyorlar, arada UKOME kararları, UTDK(ulaşım ve trafik düzenleme komisyon kararı) kararları gerekçe gösteriliyor…

Top havada; voleyboldaki ralli (servis atıldıktan sonra diğer servise kadar topun oyunda kaldığı zaman) gibi gidip geliyor sorun çok, çözüm yok.

Önce şunu ifade edelim ki yanlış anlaşılmasın…

Kasis öncelikle hızı ve trafik kazalarını azaltmak babında kimi caddeler için elzemdir, bir caddede her gün kaza oluyor, maddi zarar, kamu zararı, bedeni ve hayati zarar, manevi zarar doğuyorsa kamu mazeret arkasına sığınamaz, çözüm bulmak zorundadır.

Aşağıda bir grup vatandaş şikayetini ileteceğiz ama birkaç soru:

Cengiz Topel Köprüsü’ne gelmeden kasis var mı var; devam eden Rüzgar Caddesi’nde kasis var mı var, Mehmetçik’de kasis var mı var, Savaştepe Caddesi’nde kasis var mı var…

Peki her gün kaza olan Bandırma Caddesi’nde kasis neden yok; üzerinden tır tır ses yaparak geçtiğiniz güya hız kesiciler var da neden diğer örnek caddelerdeki gibi kasis yok? Daha çok kaza olan nokta mı var şehirde?

Kasis kelimesini sevmeyenler için şöyle diyelim kasis olmuyor veya olamıyorsa, yükseltilmiş yaya geçidi niye olmuyor, olamıyor?

Atatürk İÖO orda mı, evet, daha o ölüm virajına gelmeden daha geriden örneğin Bolulu Hasan Usta civarına; karşı şeritte de Gençlik Merkezi önüne yükseltilmiş yaya geçidi yapılmasının nasıl bir bilimsel ve hukuki engeli var; zaten yayalar Gençlik Merkezi önünde karşıdan karşıya geçiyorlar da araç sürücülerinin insafına kalmışlar, kim yol verirse o zaman ancak duran o yoğun trafikte…

Geçiniz…. Emniyet Müdürlüğü önünde en çok Emniyetçilerin şikayet etmesi gerek, kaçla uçuyor motorlar, kaç araç kapışıyor Emniyet’in önünde? Ki karşıdan karşıya geçemeyen vatandaşlardan o kadar çok şikayet geliyor ki yaya geçidini kimse dikkate almıyor, yükseltmeli geçit yapın diye…

Caddenin bir ucu hız cehennemi, diğer ucu ölüm virajlı-bol kazalı.

Geçelim…

Toplu dilekçe verilmiş Adliye ek bina personeli ve mahalle sakinleri tarafından…

İki kez dilekçe verilmiş ve kasis istenmiş TCDD Caddesi’ne, ek bina civarında uygun görülen bir yer için Mayıs başı ve Mayıs sonu. Meydana gelen kazalardan, yaralanmalardan, okulların mevcut olduğundan ve giderek tehlikenin arttığından bahsetmişler, kasis ama ziyadesiyle çözüm ve çare istenmiş.

Sağolsun cevap vermişler iki kez. Ama ikisi de kopyala yapıştır aynı cevap. UTDK kararına atfen kasis yapamadık yaya geçidi yaptık denmiş. Karar tarihi ise 2023, dikkatinizi çekelim.

Çözüldü mü sorun?..

Kazasız gün geçirmeyen, muhtemel hız pistine dönen caddeler için kasis yapılamıyorsa ve yaya geçidi yapılabiliyorsa tamam formül hazır işte…

Yükseltilmiş Yaya Geçidi.

Yayalar sevinir… Araçlar frenler… Vatandaşın endişesi gider.

Savaştepe Caddesi’nde varsa; TCDD Caddesi’nde niye olmaz?

Yarış İÖO önünde varsa, Atatürk İÖO önüne niye yapılmaz?

Yar bana bir yükseltilmiş yaya geçidi.

Kazalar kağıt üstü kararlarla azaltılamıyorsa, bulunmalı bir şekilde çaresi.

O yüzden  UTDK ile mi UKOME ile mi olur karar nihayeti, bulunmalı artık bundan gayrisi.