Sözlükte dayanma ve dayanıklılık anlamına gelen sabır; zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeden sıkıntı ve zorluklara katlanmak, doğru yolda yanlışlara karşı sebat etmektir. Sabır, ya da dayanç, zor koşullar altında cesaret ve metanetini yitirmeme duygusudur. Sabırlı insan uzun süreli gecikmelere ve tahriklere rağmen moralini bozmadan yoluna devam eder veya beklemesini sürdürür. Türkçedeki sabır kelimesi Arapçadaki kelimesinden gelmektedir.
İnsan doğduktan sonra ömrü boyunca çeşitli sıkıntılarla hayatını sürdürmeye devam eder. Hayat yolu çile doludur. İnsanoğluna iyilik yapmak için güç, kötülüklerden kaçmak içinde direnç lazımdır. Sıkıntılarımıza karşı sabır etmek de çok önemlidir. İnsan öfkesine hâkim olmak zorundadır. Kuvvetli mümin güreşte başkalarını yenen değil, öfkelendiğinde kendine hâkim olandır. Sabreden Derviş her zaman muradına erer.
 Yüce Allah bir mümine bir diken batsa bile buna karşılık onunu makamını bir derece yükseltmektedir.

SABIR İLE İLGİLİ SÖZLER
**Beklemesini bilenin her şey ayağına gelir. — Honoré de Balzac
**Sabır kara bir dikeni yutmak, diken içini parçalayıp geçerken de hiç ses çıkarmamaktadır. — Şeyh Edebâli
**Ehil olmayanlara sabretmek ehil olanları parlatır. — Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
**Sabır, demir kalkandır. — Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
**Acele şeytan hilesidir, sabır ve tedbir Allah lütfu. — Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
**Gülün dikene katlanması, onu güzel kokulu yaptı. — Mevlâna Celâleddin-i Rûmî
Sabır ruhun bir melekesidir, güzel bir huydur. Tahammülü zor ve nefse ağır gelen şeylere katlanmak ancak sabır ile olur. Sabır ve dinî hayat adeta yoldaştır. Dindarlık sabrı geliştirdiği gibi sabır da dindarlığı geliştirmekte, böylece birey hem dinî hem de kişisel gelişimde ivme kazanmaktadır. İslâm dininde “imanın yarısı” olarak nitelendirilen ve imanın aslî bir boyutunu temsil eden sabır, Kur'ân'da sıklıkla zikredilir. Sabır, insanın hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynamaktadır. Kararlılık, başarı ve istikrar sağlamaktadır. Bu nedenle sabır ve kararlılık değişkenlerinin; meslek seçimi ve ailenin etkisinden kaynaklanan kaygının düşmesinde önemli etkileri olduğu düşünülmektedir.
Sabrederken, insan yaşananı düşünür, onu bir şekilde tanımlar ve kabullenir. Yaşananlar kabullenildiği için de yıkıcı olmaktan çıkar. İnsan sabrettiğinde, sabrın sonucunda iyi bir netice bulur. Bu sebeple “sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır”.