Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)

“Yatırım Yapmak İsteyenler Ciddi Şekilde Okusun”
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adı altında sosyal medyada yürütülen dolandırıcılık faaliyetleri yeni değildir.
Geçmişte Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve bazı ünlü oyuncuların videoları da manipüle edilerek, Youtube, İnstagram ve diğer sosyal alanlar üzerinden reklam verilerek dolaşıma sokulmuştu.
Özellikle Youtube reklamlarında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) internet sitesi ara yüzünün birebir kopyalanarak oluşturulduğu ve alan adının farklı olduğu belirtmek isterim.
TPAO'nun gerçek internet sayfası URL'sinin "https://www.tpao.gov.tr/" olduğu, dolandırıcılık faaliyetleri için kopyalanan web sitesinin URL'sinin ise "https://petroleri.com/members.php olduğu görebilirsiniz.
Sistem şu şekilde işliyor. Reklama tıklıyorsunuz, isim soyadı, telefon numaranızı vb. yazıyorsunuz ve sizi 10 dakika sonra arıyorlar. Çok kibar konuşarak sizi yatırım yapmaya ve para yatırmaya ikna ettikten sonra banka şifrenizi alarak bankadaki tüm paranızı hesaplarına geçiriyorlar. SKYPE üzerinden konuşmalar gerçekleşiyor. Kripto para hesabınızı telefonunuza indirtiyorlar ve sizi kripto para almaya ikna ediyorlar. Üç dört kişi aynı anda konuşarak kafanızı karıştırıyorlar. Bu dolandırıcılar yakalanmamak genellikle yurt dışından arıyorlar ve sistemlerini yurt dışında kuruyorlar.  

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN (TPAO) İÇİN REKLAM YAPAR MI?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmasının dijital ortamda yapay zeka aracılığıyla manipüle edildiği ve gerçek dışı olduğunu hatırlatmak isterim.
Bilgisayar ortamında yapılan incelemede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadelerinin ve dudak senkronizasyonunun uyumsuz olduğu tespit edilmiş ve  cümlelerin akışındaki düzensizlik ve çarpıklık dikkat çekmiştir.
Dolandırıcılık faaliyetleri için kullanılan videonun sol köşesinde Amerikan televizyon kanalı PBS'in logosu yer almaktadır.
Videonun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Eylül 2023 tarihinde ABD'nin Newyork şehrine gerçekleştirdiği ziyaret esnasında PBS muhabiriyle yaptığı röportaja ait olduğu anlaşılmıştır.
Zaten reklamlarda yer alan sanatçıların hiç birinin öyle bir reklamda oynadığından haberi bile yok. Yapay zekâ aracılığı ile vatandaşa güven vermek için hazırlanan sahte reklamlar maalesef zaman zaman hedefine ulaşıyor.
Benden size tavsiye bu reklamların üzerini tıklamayın, kesinlikle, bilgilerinizi, banka şifrenizi, vatandaşlık numaranızı ve dijital bankacılık şifrenizi kesinlikle kimseye vermeyin.
Kripto para, yatırım, borsa, Türkiye Petrolleri ve banka reklamları tamamen tuzaktır ve sizi aldatmaya yöneliktir. Bunu kesinlikle unutmayın.
Hiçbir banka Youtube veya başka bir yere reklam verip de araba çekilişi yapmaz. Özellikle banka reklamları tamamen sizin şifreleriniz çalmaya yöneliktir. Şifrenizi hiç tanımadığın kişilere verip de 5 parasız kalmayın.