Balıkesir büyüdükçe ve tarlalara ev yapılmaya başlandıkça bu alanlarda yaşayan hayvanların yaşam alanlarında büyük bir daralma oldu ve kaplumbağalarda son kalan bu dar alanlarda yaşamaya çalışıyor. İmam-Birgivi Camisinin bahçesinden dışarıya çıkan yavru kaplumbağa peşindeki kedinin takibinde etrafta bir iki tur attıktan sonra tekrar caminin bahçesine dönüş yaptı. Düşünün caminin bahçesinde bir kaplumbağa ailesi var ve burada yaşamaya çalışıyorlar.
Kara kaplumbağalarının besinlerinin %99'u bitkilerden oluşmaktadır ve genellikle bitki yiyerek beslenir. Kara kaplumbağaları tarlalarda, toprağın yumuşak olduğu yerlerde,  böğürtlenlerin diplerinde, üzüm bağlarında yaşarlar. Sıcak havalarda ayaklarını gererek güneşlenmeyi çok severler. Ele alınmaktan ve özellikle kafasına dokunulmasından hiç hoşlanmazlar. Günümüzde şehir merkezinde yaşamak zorunda kalan kaplumbağaların durumunun ne kadar zor olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Çünkü bu kaplumbağalar üzüm bağı görmeden bu dünyadan ayrılacaklar. Kaplumbağaların 40 ile 200 yıl arasında yaşadığını düşünürsek İmam-Birgivi Camisinin bahçesinde canlarının sıkılacağı kesin.
Bazı kişilerin evlerinde kaplumbağa beslediğini duyuyorum. Evde beslenen kaplumbağalarınıza bezelye, lahana, havuç, brokoli, lahana ve bal kabağını çok küçük parçalara ayırıp verebilirsiniz.
Sürücülere de bir uyarım olacak. Kaplumbağalar genellikle yavaş hareket ediyorlar bunun için yolda giderken bu hayvanları ezmemeye dikkat edelim.
Özellikle yaz aylarında sık sık sağa sola giderken gördüğümüz kaplumbağaların bu gidişleri hiçbir zaman rastgele değildir. Kaplumbağalar yönlerini, dünyanın manyetik alanından faydalanmaları sayesinde buluyorlar. Kaplumbağalar enlem ve boylam koordinatlarını, dünyanın manyetik alanını okuyarak bulabiliyorlar. Evrendeki en eski canlılardan biri olan kaplumbağa, özellikle evini sırtında taşıması ve çok uzun ömürlü bir hayvan olması sebebiyle Türk inancında uğurlu ve kutsal sayılmış, devletin gücünü, koruyuculuğu, ölümsüzlüğü, bilgeliği, mutluluğu, sabrı, azmi, istikrarı, sonsuzluğu vs. gibi birçok konuyu simgelemiştir. Kaplumbağalar, Türk halk kültüründe de çeşitli özellikleriyle yer almaktadır. Bunlar arasında; yağmur yağdırma, nazardan korunma, çeşitli hastalıkların tedavisi, halı ve kilim motifleri, takılar vs. sayılabilir. Ayrıca halk edebiyatı türleri içerisinde de kaplumbağalara geniş yer verilmiştir. Halk arasında bu şekilde bir korku olsa da bilimsel olarak kanıtlanmış böyle bir veriye rastlanmamıştır. Amerika'da dünyayı dengede tutan hayvanın kaplumbağa olduğuna inanılır. Afrika toplumunda, ilk yaratılan canlının kaplumbağa olduğu inancı vardır. Hatta önce kaplumbağaları, sonra insanların ve daha sonra kayaların yaratıldığına inanılır.