Balıkesir Merkez Karakol Köyünde bulunan “Yel değirmeni” kurtarılmayı bekliyor. Cumartesi günü bu köye gittim ve yeldeğirmenin içler acısı halini görünce çok şaşırdım. Bu değirmen Türkiye Kültür Portalına kayıtlı ve kültürümüzde önemli bir yeri var. Bu son değirmeni kim kurtaracak? Karesi Belediyesi sınırları içinde olan bu mahalle bu değirmene sahip çıkmalı.
İnternette yer alan değirmenin fotoğraflarında pervanesi de var. Ancak; köye gidip baktığınızda değirmenin pervanesi yok.  Yeldeğirmeninin yanında bulunan diğer yel değirmenleri de yıkılmış. Zamanında bir düzenleme yapılmış ve öylece kalmış. Değirmenin içine girmek çok zor. Ayrıca, birileri de değirmenin içine bank çıkarmış. Amacı ne olabilir? Anlamak mümkün değil.
Yeldeğirmenin etrafı alkollü içecek şişeleri ile dolu ve çoğu kırılmış. Yeldeğirmenin hemen yanında bulunan çamlık alan perişan halde, her taraf atık dolu. Bazı kişiler çam ağaçlarının dallarını kırmışlar ve ateş yakmak için kullanmışlar. Burası alemcilerin mekanı olmuş.  Ben ayrılırken iki araba alemci geldi ve hazırlıklarına başladı. Bu durumdan rahatsız ve orada bulunan bir ailede ayrılmak zorunda kaldı.
Bu yel değirmeni bir an önce korumaya alınmalıdır. Etrafı çevrilmeli ve içine girenlerin son kalan parçaları da yok etmeleri önlenmelidir. Görsellik açısından ilin çeşitli yerlerine yel değirmeni yapanlar buraya da bir el atsa iyi olacak. Değirmenin önce pervanesi takılmalı ve etraftaki pislik temizlenmelidir.  Yerleri belli olan diğer değirmenler aslına uygun şekilde yeniden yapılmalıdır. Bunları kim yapacak? Bilemem. Büyükşehir, Karesi, Muhtar, Kültür, gönüllü, iş insanı herkes olabilir.
Belediye o mekâna spor aletleri koymuş ve spor aletleri bakımsızlıktan dağılmış gitmiş, parçaları sağa sola uçmuş. Yine o bölgede bulunan çınar ağacının çok büyük ve görsel olarak oldukça iyi. O ağacın altında büyük bir bank var ve alemcilerin bankı olarak hizmet veriyor.
Başta Karakol Köyü sakinleri olmak üzere hepimiz bu son kalan kültür mirasına sahip çıkmalıyız ve son değirmeni kurtarmalıyız.
Yeldeğirmenleri; 1850 yılında 5 adet olarak yapılmış dördü ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılmıştır. Günümüze ulaşan bir tanesi 1,75 cm yüksekliğinde taş örme kaide üzerine oturtulmuş ahşap bir öğütme mekânından oluşmaktadır. Öğütme mekânına çıkan merdiven aynı zamanda rüzgârın esiş yönüne göre öğütme mekânını dolayısıyla kanatların 360 derece döndürmesini sağlamaktadır. Böylece her yönden esen rüzgardan istifade edilmektedir. Öğütme Mekânında bulunan 40 cm çapında 5 m uzunluğundaki ağaç milin ucuna kantlar monte edilmiştir. Değirmen bu özellikleri ile ilimizin ünik bir eseridir.