Sokak röportajı, kamuya açık yerlerde, genellikle sokaklarda yapılan röportaj türüdür. Bu tür röportajlarda, yoldan geçen rastgele insanlara çeşitli konularda sorular sorulur ve onların görüşleri alınır. Konular, güncel olaylardan sosyal meselelere, kişisel tercihlerden genel bilgiye kadar geniş bir yelpazeyi kapsayabilir. Sokak röportajları, insanların samimi ve doğal tepkilerini yakaladığı için sosyal medya platformlarında ve televizyon programlarında oldukça popülerdir.
Bu röportajlar, halkın farklı kesimlerinden gelen farklı bakış açılarını sunarak hem bilgilendirici hem de eğlenceli olabilir. Röportajlara batığımızda ise, Piramitlerin yurt dışına kaçırıldığını sananlar var; ateistin ne demek olduğunu bilmeyen geniş bir kesim var; cumhuriyetin ilan edildiği tarihi bilemeyenler var; Esad'ı hiç duymamış olanlar var. Var da var ve daha bir sürü şey...
Biz böyle bir millet miyiz gerçekten? Yoksa 100 kişiye sorup da 3-5 kişiyi mi seçip o röportajları mı yayınlıyorlar? Bu da bir soru işareti hep!
Halkı kin ve düşmanlığa teşvikte cezai yaptırımlar var
Sokak röportajlarına yasaklama diye bir şey yok. Basın yoluyla hakaret de, yüz yüze yaptığınız hakaret de suçtur. Özgürlüğün bir sınırı vardır. Siz halkı kin ve düşmanlığa sevk edecek şekilde konuşursanız elbette yargı devreye girer. Yapılan röportajın suç olup olmamasını değerlendirecek olan yargı makamları dır. Sosyal medyayı kullananlarla ve sokak röportajına katılan kişiler başkalarının hak ve özgürlüğünü ihlal edecek şekilde davranmamalıdır. Böyle davrandıkları takdirde ceza kanunlarında bunun yaptırımları olduğunu unutmamak gerekir. Düşünce özgürlüğü var ancak sınırları da var. Devlete, millete, şahıslara her türlü hakareti yapıp da sonrasında düşünce özgürlüğünden bahsetmek yanlış olur.
RÖPORTAJ İZNİ
Türkiye'de yapılmıyor ama birçok ülkede röportaj yapılan kişiye bir izin formu imzalatılır. Form metni kısa olmalıdır ve neye izin verdiğine dair seçenekler (video ve ses/ sadece ses/ sadece fotoğraf) içermelidir.
FIKRA
*ELDİVEN
Temel'in eldivenle yazı yazdığını görenler sormuş:
- Niye eldivenli yazıyorsun zor olmuyor mu?
- Zorluğuna zor ama el yazımın tanınmasını istemeyrum.
*BU YAŞTAN SONRA
Temel ve Fadime uzun yıllar nikahsız yaşamaktadır. Bir gün Fadime:
- Temel bu iş böyle olmuyor, evlenelim artık, demiş. Temel gayet sakin:
- Bizi bu yaştan sonra kim alır Fadimem.
GÜZEL SÖZLER
*Yüzümüzün ve gözlerimizin rengi ne olursa olsun, gözyaşlarımızın rengi aynıdır.
*Hayat ne kadar kısa, ne kadar hızlı geçiyor. Öyleyse neden birbirimizi üzmeye devam ediyoruz?
*Başarı, başarısızlık korkusu olmadan devam etme yeteneğidir.
*Hayatınızı değiştirmek istiyorsanız, eylemlerinizi değiştirin. Eylemleriniz değişmezse, hayatınız da değişmez.
*Bir şeyi çok istiyorsanız, evrenin bütünü onu gerçekleştirmeniz için işbirliği yapar.
*Hayat, sevdiğin şeyi yaparak ve sevdiğin kişilerle geçirilirse, her gün bir festivaldir.
*Başarının sırrı, hedefe ulaşmak için değil, yola çıkmak için sevmektir.
*Bir kapı kapanırsa, başka bir kapı açılır. Fakat genellikle kapalı kapıya o kadar uzun süre bakarız ki, hangi kapının açıldığını göremeyiz.
*Hayatınızın amacını bulun ve ona tüm kalbinizle ve ruhunuzla tutkulu bir şekilde bağlanın.
Yorum yapın