Bu yazımda pazarcı esnafının pandemi sürecinde ki kapanmalarda yaşadığı ekonomik sorunları ve yasakların kalmasıyla birlikte yaşadıkları zorlukları anlatacağım.
Kovid-19 salgınında en çok zarar gören esnaflardan biride pazarcılar oldu.
Bu süreçte mecburi getirilen yasaklara birlikte Türkiye genelinde pazarcıların birçoğu işini değiştirerek farklı sektörlere geçiş yapmak zorunda kaldı.
Yasaklarda devletin belli destekleri ile ayakta kalabilen pazarcı esnafı, yasakların bitip tekrardan tezgâh açmaya başladıklarında ise yeni bir sorunla karşılaştılar.
Yeni sorun artık pandemi ile gelen yeni alışveriş alışkanlığı olan internetten alışverişti.
Giyim, gıda ve birçok ihtiyacını insanlar evlerinden çıkmadan temin etmeye başlamaları ve bu rahatlık onlara çok iyi geldi.
Gezdiğim, konuştuğum birçok pazarcı esnafının söylediği şey 2 sene öncesine göre pazarlara alışveriş için gelen müşterinin olmadığı yönünde.
Tabi bunun sebeplerinden bir tanesi de halen daha kovid-19’un hayatımızı terk etmemiş olması.
İnsanlar hastalığa yakalanacağını düşünmelerinden dolayı Pazar, çarşı gibi alışveriş yerlerinden pek fazla alışveriş yapmaktan kaçınıyor.
Hali ile buda geçimini buradan sağlayan birçok esnafı ekonomik olarak çok zor bir durum.
Artan zamlar altında bu şartlarda çalışmaya devam eden esnaf internetin yeni getirilerinin altında daha da ezilmeye devam ediyor.
Kimi esnaf yenilenen ve değişen dünyaya ayak uydurarak, kendi ürettikleri giyim ve gıda ürünlerini internet üzerinden satışa çıkarmaya başladı.
Ancak eski topraklar ellerinde ki tuşlu telefonu bile zor kullanırken internetten ürün satışına karşı ezilmeye devam ediyor.
Yetkililerden insanların tekrardan pazarlardan alışveriş yapmaları için teşviklerde bulunmasını istiyorlar ancak devlet yetkilileri ne gibi bir teşvik yapacaklarda internetten alışveriş yerine pazara insanları getirebilecek buda büyük bir soru işareti.
Eski alışkanlıklarımız anadan babadan gördüğümüz örf ve adetlerimizin de yok olmasına sebebiyet veren kovid-19 pazarcı esnafının da işini uzun vadede kötü yönde etkiyeceğini düşünüyorum.
Hem dükkân açarak esnaflık yapan hem de Pazar yerlerine tezgah açarak esnaflık yapmaya devam eden esnaf ne olursa olsun internetten satış yapmaya alışmaları gerekiyor.
Aksi takdirde kendilerini istemeyerek farklı iş kollarında bula bilirler.
Balıkesir merkezde ki birçok Pazar yeri öğleden sonra tıklım tıklım olurken şimdi ise sadece öylesine gezmek için gelip birkaç ürün, eşya alıp giden insanların uğradı yerlere dönemeye başladı.
Kimi esnafın kazancı halen daha iyi durumda olsa bile bu esnaflar azınlıkta yer alıyor.
Çoğunluk müşteri yoğunluğundan memnun değil hali ile satışları da olmuyor, kazançları da.
Sadece Pazarda esnaflık yapan esnaf için çok zor bir durum, hem ailesini geçindirmesi gerek hem faturasını ödemesini gerekiyor. Pazarcı esnafının durumu ve yaşadığı zorluklar birçok iş koluna göre daha kötü çünkü müşteri bulamıyor. Bu yazımla birlikte de insanları pazarlardan alışveriş yapmaya davet ediyorum. Market zincirlerinde ki ürün fiyatlarına göre daha uygun fiyatta satış yapıyorlar. Bahçesinde yetiştirdiği ürünleri de satan kadın esnaflar da var. Hem onlara destek olmak için hem doğal ve taze ürünler için bu zamanda daha çok pazardan alışveriş yapmaya başlamamız gerek aslında.
Yorum yapın