Öfke, tehditlere karşı doğal ve içgüdüsel bir tepkidir. Öfkenin kontrol edilmesi zorlaştığında, kişi kendisine ya da başkalarına yönelik incitici veya zarar verici şeyler söyleyebilir ya da yapabilir. Bu durum olası bir öfke bozukluğunun işaretidir. Yani aslında öfkenin kendisi bir bozukluk olarak kabul edilmese de bireyin, öfke belirtilerini kontrol edemez hale gelmesi ve bu belirtilerin tehlikeli davranışlarla sonuçlanması öfke kontrol bozukluğu olarak kabul edilir.
Öfke kontrol bozukluğunun belirtileri nelerdir?
Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, öfkenizi kontrol etmeyi öğrenmek için yardım almanız gerekebilir.
Arkadaşlar veya aile üyeleri tarafından öfke problemi olduğuna dair uyarılar alınması,
Öfke nedeniyle iş arkadaşlarıyla anlaşmazlıklar yaşanması,
Çoğu zaman kızgın hissedilmesi,
Kin beslenmesi veya sürekli intikam almaya yönelik düşünülmesi,
Öfkeliyken saldırgan olunması ya da saldırgan olmaya dair düşünülmesi öfke kontrol bozukluğunun belirtilerindendir.
Kişi, kendisinde bu belirtileri gözlemesi durumunda öfkesini kontrol etmeyi öğrenmek için bir uzmandan yardım almalıdır. Öfke farklı şekillerde de kendini gösterebilir. Bireyin öfkeyle ilgili inançları ve kendisinin nasıl davranması gerektiği yönündeki algısı, öfkenin dışavurum biçimini etkileyebilir. Öfke genellikle içe yönelmiş, dışa yönelmiş veya pasif olmak üzere üç yoldan ifade edilebilir.
İçe yönelmiş öfke, bireyin kendisine yönelttiği öfkedir. Kendisi hakkında olumsuz konuşmayı ve genellikle olaylar (gerçek veya algılanan) için kendini suçlamayı içerir. Bazı kişiler öfkesinden kaynaklanan zararlı davranışları için bir "ceza" biçimi olarak kendilerini mutlu edecek şeylerden mahrum bırakabilirler. İçe yönelmiş öfkenin diğer örnekleri arasında izolasyon (kendini soyutlama) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Dışa yönelmiş öfke, bariz bir öfke belirtisi gibi görünen davranışları içerir. Bu davranışlar genellikle bağırmak, küfretmek, bir şeyleri kırmak, başkalarına fiziksel veya sözlü olarak tacizde bulunmayı içerir.
Pasif öfke, kişinin memnuniyetsizliğini ifade etmek için dolaylı veya gizli yollar kullanmasıdır. Pasif öfke gösteren bir kişi alaycı olabilir, kaba sözler söyleyebilir, somurtabilir veya sessiz kalabilir.
Öfke kontrol bozukluğunun nedenleri nelerdir?
Öfke tepkisini tetikleyebilecek yaygın görülen durumlar şunlardır:
Stres
Aile problemleri
Zayıf iletişim becerileri
Finansal sorunlar
Depresyon
Madde kullanımı veya alkolizm
Yas

GÜNÜN SÖZÜ
**Yenilmesi gereken ilk düşmanlarınız öfkeniz ve umutsuzluklarınızdır. (Alain)
**Öfke, zekânın alevini söndüren büyük bir rüzgardır. (Andre Gide)