“Herkes Yalan Söyleyebilir!”
Yalan ; “Doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz” olarak tanımlanmaktadır. Gerçeği gizlemek, var olan bir şeyi yokmuş gibi ya da olmayan bir şeyi varmış gibi ifade etmek, aldatmak, yanıltıcı bilgi vermek, oyalamak da yalan kavramı içinde açıklanabilir. Günümüzde yalanları üçe ayırmak mümkündür: Basit yalan, kuyruklu yalan ve istatistikler!
Yalan söylemek, bilişsel olarak yok edici olabilir ve insanların cezalandırılma riskini arttırabilir, kendilerini değerli kişiler olarak görememeleri insanların öz saygılarını tehdit edebilir ve toplumdaki güveni sarsabilir. Yalan söyleyen kişiler bazen daha yüksek veya daha alçak bir sesle konuşabilirler. Ayrıca ses titremesi veya boğaz tembelliği gösterebilirler. Bazı kişiler yalan söylediklerinde hızlı bir şekilde konuşabilirler. Diğerleri ise düşünme veya hikâye uydurma sırasında duraklayabilirler.
Herkes yalan söyleyebilir. Fakat altında yatan nedenler değişebilir. Yalan söylemenin sebepleri iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçek söylendiğinde yaşanacak cezadan çekinmek, başkaları tarafından onaylanma ihtiyacı gerçekten zarar göreceğini düşünmek ya da çıkar sağlamak olabilir. Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü özellikle sağ tarafa kaçırır. Patolojik yalan ise yalan söyleme alışkanlığıdır. Karşınızdaki insan sizinle konuşurken gözlerini kaçırıyor veya abartılı bir göz teması kuruyorsa yalan söylemenin gerginliğini yaşıyor olabilir. Aynı şekilde, ellerini sık sık ovuşturuyor veya sabit tutmakta zorlanıyorsa bu da psikolojik baskının en belirgin özelliklerinden birisidir.
Yalan; insanlar arasındaki dostlukları yıkar, yerine düşmanlık tohumları eker ve toplum içinde karışıklıklara sebep olur. Aynı zamanda ailelerin parçalanmasına, komşuluk ilişkilerinin bozulmasına, toplumda yardımlaşma duygusunun körelmesine de yol açar.

**Kendi söylediği yalana inanan insana ne denir?
Mitoman kişiler yalan söylediğinin farkında olmayabilir ve hayal gücüyle ürettikleri düşüncelerin gerçek olduğuna inanırlar. Mitomanlar yalan söyleme sırasında herhangi bir suçluluk veya utanç duygusu hissetmez.
İslâm dini yalanı haram kılmış ve şiddetle yasaklamıştır. Aynı zamanda dinimizde yalan bütün kötülüklerin anası olarak kabul edilmiş ve insanların kesinlikle sakınması gereken manevî hastalıklardan biri olarak nitelendirilmiştir.

BABAN
* Baban sana kızıyorsa, nefret ettiğinden olmadığını bil!
* Baban sana baskı uyguladığında, sana iyilik ettiğini bil!
* Baban sessiz duruyorsa, senin geleceğini düşündüğünü bil!
* Baban ekonomik destek verdiğinde, kendisini mahrum ettiğini bil!
* Babanın iç çektiğini gördüğünde, sebebinin sen olduğunu bil!
* Babanın sana güldüğünde, mutlu edenin sen olduğunu bil!
* Babanı sert gördüğünde, tavsiyelerine uymadığını bil!
* Baban oda kapısını kapattığında, senin için ağladığını bil!
* Sen kendini kaybettiğinde, babanın sana kızdığını bil!
* Onu yatakta konuşmadan yattığını gördüğünde, büyük bir bağını kaybettiğini bil!
* Babana karşı sesini yükselttiğinde, onu öldürdüğünü bil!