NASIL KİLO ALIRIM?
Kilonuzun boyunuzun karesine olan oranının yani beden kitle indeksi (BKI) değerinizin 18,5 kg/m2’nin altında olma durumu ‘zayıflık’ olarak tanımlanır. Diyetle alınan günlük toplam enerjinin harcanan enerjiden daha az olması durumunda veya alınan besinlerin vücut tarafından kullanılamaması sonucu zayıflık görülebilir. Fazla kilolu, obez olmanın yanı sıra zayıf olmak da yaşam kalitesini bozan ve hastalık riskini artıran, istenmeyen bir durumdur. Zayıflık; vücut direncini düşürür, hastalıklara yakalanma riskini artırır, okul başarısını ve iş verimliliğini azaltır, doğurganlığı azaltır ve osteoporoz riskini artırır. Ani ve istenmedik şekilde ağırlık kaybı olduğunda hemen hekime başvurulması gerekir.
Tiroid bezlerinin fazla çalışması, parazit, aşırı stres, aşırı enerji kaybı, sağlıklı ve dengeli beslenme için zaman ayıramama, yeme bozuklukları gibi nedenler iştahınızın olumsuz etkilenmesinin ve kilo alamamanızın sebepleri arasında olabilir.
Dengeli Kilo Nasıl Alınır?
Kilo almaya çalışan bireyler günlük enerji gereksinimlerini karşılayabilmek için besin tüketimlerini ve porsiyon miktarlarını arttırmak zorunda kalırlar. Zayıf bireylerin genellikle iştahsız olmaları zayıflama diyeti yapan bireylere kıyasla beslenme planlamalarında daha çok çaba sarf etmelerine neden olabilir.
Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapılmalıdır?
“Kilo nasıl alınır?” sorusu yerine “Sağlıklı kilo nasıl alınır?” diye sormak gerekir. Çünkü hızlı kilo alma yöntemleri denenirken hızlı kilo vermede olduğu gibi sonuç kalıcı ve sürdürülebilir olmayabilir. Kilo alma diyeti uygularken de tıpkı zayıflama diyetleri gibi bazı kurallara dikkat etmek gerekir. Eğer zayıflığın altında yatan sebep diyet enerjisinin yetersizliği ise bu durum düzeltilebilir. Yaşınız, boyunuz ve fiziksel aktivite seviyenize göre doğru enerji içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulanarak hedeflenen sağlıklı kiloya ulaşabilmek mümkün. Günlük enerji ihtiyacınızı vücutta istenilmeyen yağlanmaya neden olmamak için gazlı içecekler, işlenmiş paketli ürünler ve hamur işleri tüketerek karşılamayın. Zayıf bireyler kişiye özel gereksinimlere uygun beslenme tedavisi almalı ve davranış değişikliği ile vücut ağırlığı yönetimi sağlamalıdır. Sağlıklı kilo almak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:
Sık Sık Beslenin
Kilo alma yöntemleri düşünülürken öğün sayıları gözden kaçabilir. Kilo almanın yolları aranırken kaç öğün yaptığınıza da dikkat edin. Mide hacminizi yavaş yavaş artırın.
Yemekle Beraber Sıvı Tüketmeyin
Kilo almak için yemeklerden önce ve yemek sırasında sıvı alımından kaçınılmalıdır. Kilo almak isteyen bireylerin mide hacmi küçük olduğundan sıvı tüketimini öğünlerle birlikte yapmaları, asıl enerji kaynağı olan besinleri tüketmeleri için yeterli alanın kalmamasına neden olur. Bu yüzden yemekten hemen önce ve yemek sırasında sıvı alınmamalıdır.
////
Her Problemin Çözümü Yoktur Bazen Bırakmak Gerekir (Flash-2023- Filminden)
Eğer bir problem çözülebiliyorsa endişe etmeye gerek yoktur. Eğer çözülemiyorsa endişe etmenin bir yararı olmaz. (Tibet'te Yedi Yıl Filminden)
Problem denilince aklımıza birçok şey gelir. Üniversite sınavına girecek biri için problem denilince aklına gelen şey ise matematik problemidir. Problem her yerde vardır. Evlilikte, iş yerinde, okulda, yolda kısacası her yerde problem vardır. Bazen bu problemleri çözmeye gücümüz yetmez. İşte o zaman her şeyi gidişatına bırakmakta fayda var.
Problemler bize bir şeyin haberini vermek için vardır aslında. “ Benimle ilgilen ” , “ yardıma ihtiyacım var ” derler, “yolunda gitmeyen bir şey var ” ve “ şurası bunun kökeni ” diye haber verirler. En nihayetinde elçilerdir. Elçiyi susturmanın veya dinlememenin olası zararlarının farkına varmak gerekir. Gerçeği olduğu gibi değil, farklı bir şeymiş gibi başka şeylere çevirenler bir süre rahat edebilirler belki. Tüm mesele, bir sürelik yaşanan o rahatlığın sonrasında meydana gelebilecek yıkıma deyip değmediği dir. İnsanoğlu baş edemediği konular ile ilgili muhakkak savunma yöntemi geliştirir. Herkesin yöntemi farklıdır. Bazısı sorumluluktan kaçar, bazısı suçu veya görevi başkasına atar, bazısı zor olanı basitleştirmek için pozitif bakar ve her tarafını pembeye boyar.
Değiştirebileceğimiz şeyleri değiştirmek için cesaretimiz, değiştiremeyeceğimiz şeyleri kabul etmek için gücümüz, ikisi arasındaki farkı anlamak içinde aklımız olsun yeter.
Yorum yapın