MOTOSİKLET KULLANIMI OLDUKÇA ARTTI

Hava sıcaklıklarının iyice artması ve cep yakan akaryakıt fiyatlarının ardından motosiklet kullanımı oldukça yaygınlaştı. Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda trafikte çok fazla motosiklet olduğunu fark etmek zor değil. Motosiklet trafikte araçlar gibi sıkışmıyor, hem daha hesaplı bu da insanları cezbediyor. Ancak motosiklet ile ilgili daha önceden tecrübesi olmamış kişiler, kullandıkları motosikletler ile başlarına dert açabiliyor. Tabi bu durum sadece tecrübesi olmamış kişiler için sınırlı değil, aksine iyi derecede kullanmayı bilen, yeterli eğitim almış kişiler için de geçerli.

Piyasada 50cc ve elektrikli olmak üzere 2 çeşit motosiklet, sadece B sınıfı ehliyet ile kullanılabiliyor. Bu sebeple de yakıt fiyatlarından bıkan vatandaşlar bu sınıfa yöneliyor. Ancak bilmedikleri bir şey var. Motosiklet dışarıdan göründüğü gibi bir taşıt değil. Motosiklet kullanırken dikkat edilmesi gereken bir çok husus mevcut. Bunları bilmeden motosiklet alıp trafiğe çıkan vatandaşlar en ufak bir panik durumunda yerle bir olabiliyorlar. Bu da hiç istemediğimiz sonuçlar doğuruyor.

Hiç birimizin istemediği bu kaza durumları iyi motosiklet eğitimi almış kişilerin de başına gelebiliyor. Ben de bir motosiklet sürücüsü olarak trafikte çokça kez karşılaşıyorum. Aynaya bakmayan, sinyal kullanmayan trafikte sadece kendisinin olduğunu düşünen araç sürücüleri yüzünden birçok motorcunun canı yanıyor. Bu sebeple trafikte motosiklet kullanacaksak bi’hayli dikkat etmemiz gerekiyor. Kendini bilmez kişilere motosiklet kullanırken defalarca karşılaşıyoruz.

Bir de kural tanımaz motosiklet sürücüleri var. Bunlar da trafiğe ayrı bir tehlike katıyor. Başta kendileri olmak üzere trafikte herkesin canını tehlikeye atıyorlar. Bu kural tanımaz kişileri daha çok kuryelerde görüyoruz. İşleri her ne kadar acil de olsa başkasının canını tehlikeye atmanın gereği yok. Bunun mantıklı bir açıklaması da yok. Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri bu konuda her ne kadar denetimler yapsa da bunun önüne geçmek biraz zor. Bu yüzden ilk olarak bizler kendi önlemlerimizi alacağız. Bu şekilde oluşan kazaların önüne geçebiliriz.

Bütün bu durumların dışında bir de motosiklet bakımları var. Freni tutmayan, lastikleri bitmiş, yolda zor giden motosikletler ile trafiğe çıkan vatandaşlar var. Bu taşıtların bakım maliyetleri, masrafları arabalar kadar yüksek değil. Bunların bakımlarını aksatmamak gerekiyor. Aksattığımız taktirde hem kendimizin hem de başkasının canını tehlikeye atıyoruz. Bu sebeple kullandığımız taşıt her ne olursa olsun bakımlarını zamanında ve düzgün bir şekilde yapmamız gerekiyor.

Trafikte motosikletlerin de olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor. Yolda hız sınırlarına uyarak giden bir motosikletin dibine kadar girip de arabayla sıkıştırmanın gereği yok. Bazı kendini bilmez sürücüler bunu sıkça yapıyorlar. Ancak bilmedikleri bir durum var. Motosikletler arabalara göre oldukça seri. Yani öndeki sıkıştırdığınız taşı gazı açtığı taktirde bir daha yetişmeniz pek de mümkün değil. Bu sebeple kurallara uymanızı ve yollardaki motosiklet sürücülerini de sıkıştırmamanızı tavsiye ediyorum.

Demem şu ki, trafikte motosiklet kullanımı çok fazla arttı. Motosiklet kullananlar da kullanmayanlar da trafikte olan herkesin bu durumu kabullenerek dikkat etmesi gerekiyor. Bu işin şakası yok. Hafife alınacak, basit görülecek bir taşıt değil. Bu sebeple trafikte oldukça dikkatli olmamız gerekiyor.