Mini Patiler

Dünyanın en güzel duygusudur, başka bir canlının karşılıksız sevgisinin sahibi olmak. Onun heyecanı, size gösterdiği ilgi, verdiği mutluluk ile farklı dünyalara gitmek.

İnanın bir köpek sadece sahibini, mutlu etmek için yaratılmıştır. Başka bir amacı, art niyeti ve beklentisi yoktur. Karşılıksız sever. Eve geldiğinizdeki heyecanı her gün artarak devam eder. Aslında bu heyecanın tek sebebi onu terk etmeyip eve ona döndüğünüz içindir.

Madalyonun öbür tarafında ise sağlığı, keyfi ve bakımı ile ilgilenmek çoğu zaman uykusuz kalmak vardır.

Bizler için evine yeni bir canlı kabul etmek ve bu canlıyla ilgilenmek onun ihtiyaçlarını karşılamak kolay görünse de o kadar basit değildir. Ben ilk olarak zorluklarından başlamak istiyorum ki, evine köpek arkadaş kabul edecek ailelerin nelerle karşılaşacağını görmeleri açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

Konuşamayan derdini anlatamayan, sadece tavrı tarzı ve hareketleriyle ihtiyaçlarını size göstermeye çalışan ve bunda da pek başarılı olamayan bir yavru köpeğin macerasını anlatacağım size.

Gözünüzde canlandırın sabahın altısı daha gün ışımamış, hava soğuk ve siz köpek arkadaşınızı gezdireceksiniz ve buna mecbursunuz. Ailenizle tatile gitmeyi planlıyorsunuz ama evdeki köpeğiniz buna engel. Ailenizle beraber bir yemeğe çıktınız sohbet uzadı, evde yemeğini ve dolaştırılmayı bekleyen bir köpeğiniz var. Evinize misafir gelecek köpekten korkuyor veya köpeği sevmiyor, köpek ile sevdiğiniz dost arasında kalacaksınız, hatta daha uç bir nokta belirteyim gün gelecek, eşiniz dostunuz ya o ya ben diyecek (tecrübe ile sabit genelde evcil dostlarımız seçildiği için bu riske girmeyin)

Belli bir zaman sonrasında tüm planlarınızı, tüm hareketlerinizi tüm yaşantınızı, köpeğe göre yönlendireceksiniz. E ne oldu! Hani sevmek için oyun için evde farklı bir nefes olması için almıştınız bu köpeği, şimdi bakıyorsunuz tüm hayatınızı planlamanızı evdeki köpek için yapıyorsunuz.

Ben daha evde kırılacak eşyaları, kemirilecek sandalye veya koltukları, zaman zaman koridorda, odalarda veya salonda karşılaşacağınız, tuvalet kazalarından bahsetmiyorum, bile. Durun biraz bence köpek sahibi olmak isteyenler için bu kadar korku yeter.

Bunlar yaşanacak yaşanması kesin olan şeyler “Hiçbir güzellik” kolay elde edilmez. Mutluluk için yapılan bir tutam fedakarlık ve sabır zaferin keyfi için değer.

Şimdi gelelim yazımızın esas amacına

Sabırlı sevecen olabilecek misiniz?

Kendinize ayırdığınız zamanın büyük bir bölümüne onunla paylaşabilecek misiniz?

Sağlığına, bakımına, ihtiyaçlarına zamanında cevap verebilecek misiniz?

Veteriner uygulamalarını karşılayabilecek misiniz?

Şiddetten Baskıdan uzak bir ortam sağlayabilecek misiniz?

Onun bir oyuncak değil can olduğunu bilecek misiniz?

Bu soruların tamamına evet diye biliyorsanız devam edelim

Gelelim yavru seçimine eğer bahçeniz ve geniş bir alanınız yoksa veya rutin egzersiz ihtiyaçlarını sıklıkla karşılayamayacaksanız Cocker, Toy Poodle, Cavalier king Charles Spanieli, Chihuahua, Maltese, Pomeran vb. küçük ırk, bahçeniz veya bol bol vaktiniz var ise Golden, Labrador Dalmaçyalı, gibi oyun nitelikli köpekleri tercih edin. Amacınız korunma, koruma güven duyma ve bir görev yüklemek ise Rottweiler, Doberman, Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, tercih edin (ilerleyen yazılarınızda ırk olarak köpeklerin karakterleri ve yapabileceği şeyleri burada yazacağım)

 

NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Doğru köpek yavrusunu seçmek için aceleci davranmayın ve yavruları bir süre gözlemleyin.

Anne ve babasını görmediniz üretim doğum ve bakıldığı yer konularında güven hissetmediğiniz yerlerden yavru köpek almayın,

Bİr yavrunun genetik olarak tüm karakterini anne ve baba belirler.

Eğer mümkünse anne-baba ve haricinde atalarını da öğrenmeye çalışın

Merdiven altı üretimlerden uzak durun

Alacağımız yavrunun yeteri kadar anne sütü aldığına ve yavrunun kuru mamaya geçtiğine emin olun. Bu bir yavrunun sağlıklı olması için en önemli kuraldır.

Mamaya geçiş yavrunun dişlerinin çıktığının annenin artık emzirmediğinin göstergesidir. Buda en az 2 veya 2.5 aylık olduğunu gösterir.

Annenin gerçekten sağlıklı olduğuna ve yavruyu yeteri kadar emzirdiğine emin olun.

Bazen annenin ilk doğumunda anne, yavru bakımında ürkek ve isteksiz davranır. Annenin bu durumunu öğrenin.

Göz, burun akıntısı, ağız yarası olan yavruyu tercih etmeyin

Aşırı derecede korkak ve aşırı derecede hareketli yavruları seçmeyin.

Annenin ve babanın tüm ilaçlama aşılama ve iç dış parazit uygulamasının yapıldığına emin olun.

Seçeceğiniz yavru da kalça çıkıklığı veya bedensel özrünün olmamasına dikkat edin.

Yavrunun güçlü bir tavrı olmalı diğer kardeşlerinden daha şişman ya da daha zayıf olmamalıdır.

Bakımlı ve parlak tüyler derisinde kırmızı lekeler veya yaralar görülmemelidir.

Pembe, temiz kokan kulakları olmalı, kötü bir ağız kokusu bulunmamalıdır.

Temiz ve kuru bir popo – ishal, akıntı veya tahriş belirtileri olmamalıdır.

Vücudunda parazit bulunmalıdır. (Bit, pire, kene)

Eğer imkân varsa ki ben bunu çok isterim size sunulan yavruyu değil, yavrular arasında içinizin aktığını kalbinizin Pırpır ettiğini hissettiğiniz yavruyu alın.

Yavrular içinde hareketli size ilgi gösteren yavruyu tercih edin

Yavrular içinde diğer kardeşlerine baskın olmaya çalışan aşırı hareketli yavru, lider duygusu olan alfa yavrudur ve üzerinde otorite kurmak çok zordur. Tam tersi kardeş grubuna girmeyen pasif kalan korkak yavru ise sosyalleştirilmesi insana alıştırılması ve kuralların öğretilmesi zor yavru olacaktır.

Bu kadar açıklamadan sonra bir uzman köpek eğitmeni olarak tavsiyem ve temennim satın almaktan ziyade sahiplenmek yönündedir.