Bana göre, Balıkesir, kokorecin başkentidir. Balıkesir'in Susurluk ilçesinin Göbel Mahallesi de bu konuda bir hayli iddialıdır. Göbel, kokoreç severlerince kokoreci ile meşhur olarak bilinen bir yerdir.
Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır. Kokoreç, yüksek bir protein kaynağıdır ve aynı zamanda A, D, E ve K vitaminlerine sahiptir. Bu özelliğiyle tüketilmesi ise vücudun temel besin ihtiyaçlarına katkıda bulunabilir. Kokorecin faydaları sahip olduğu vitaminlerle sınırlı değil. Çeşitli rahatsızlıklara da fayda sağlandığı bilinir. Kokoreç tabakta ve genellikle ekmek arasında tüketilir. Garnitürle servis edildiği de olur. Garnitür olarak domates, biber turşusu ve salatalık turşusuyla beraber yenir. Kokoreç faydalı olduğu gibi, aşırı tüketildiği takdirde zararlı hale gelir. Hijyenik koşullarda yapılmadığı takdirde bağırsak enfeksiyonlarına hatta zehirlenmelere bile sebep olabilir. Kokoreç yemenin de bir adabı vardır tabii ki. Bu bir kural sayılmaz fakat kokoreç akşam saatlerinde tezgâh başında yenir. Kokorecin kalınlığı da pişmesi açısından çok önemlidir. Ustası, uygun kalınlıkta sarmayı bilir. Doğru kalınlıkta hazırlanmış bir kokoreç muhakkak (odun veya kömür ateşinde olabilir) ağır ağır pişirilmelidir. Dışı kızarmış olmalı, ama içi sulu kalmalıdır. Kokorecin özellikle 0-3 yaş bebeklerde ve çocuklarda çok fazla tüketilmesi önerilmez. Çünkü bağışıklık sistemleri çok kuvvetli değildir.
Kokoreci kim icat etti?
Sözcüğün köken Yunanca ve Arnavutça kelimelerden oluşup ''mısır koçanı''anlamına gelir. Kokoreci Orta Asya'daki Türk boylarının keşfettiği, yapılan arkeolojik çalışmalarla ispatlanmıştır. Orhon kitabelerinde dünyanın ilk seyyar kokoreççileri olan ''baba ve oğul''olduğu yazılmaktadır.
Kokoreç Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular
KOKOREÇ BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR Mİ?
Kokorecin içerisinde bulunan vitaminler pek çok faydaya ulaşmanıza katkıda bulunabilir. Önemli ölçüde çinko içermesi ise bağışıklık sisteminin bir hayli güçlenmesini destekleyebilir. Bunun yanı sıra hücre yenilenmesine de yardımcı olması mümkündür. Ancak faydalarını elde etmek istiyorsanız, doğru porsiyon düzenlemesi yapmanız gerektiğini unutmamalısınız.
KOKOREÇ GRİBE İYİ GELİR Mİ?
Kokoreç Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sakatat kategorisinde bulunan kokoreç genel olarak birçok vitamin içerir. Uzman görüşüyle porsiyonunun düzenlenmesi durumunda faydalarına ulaşmak da oldukça kolaydır. Bu sayede özellikle soğuk havalarda grip gibi hastalıklara karşı vücut direncinizi arttırabilirsiniz. Soğuk algınlığından kurtulmak için aşırıya kaçmadan kokoreç tüketebilirsiniz.
KOKOREÇTE KOLAJEN VAR MI?
Kokoreç sağlık açısından oldukça dikkat çekici faydalar sunan bir besindir. Yüksek besin değerleri ise kokorecin besin programlarında yerini almasını kolay bir hale getirir. Bununla beraber önemli miktarda kolajen içermesi, çeşitli faydalara ulaşmanızın önünü açar. Kokoreç bağ ve kas dokusunu onarma konusunda yardımcı olurken öte yandan eklem ağrılarınıza da iyi gelebilir.
KOKOREÇ TEMİZ Mİ?
Kokorecin hazırlık aşamasında yoğun bir çaba sarf edilir. Ön temizlik işlemlerinin ardından haşlama aşamasından geçen kokoreç hazır hale getirilir. Hijyen kurallarına tam anlamıyla uyulması sayesinde herhangi bir sorun ortaya çıkmaz. Fakat hazır olarak tüketecekseniz, hijyen kurallarına gerekli özeni gösteren yerleri tercih etmeniz son derece önemlidir.
NOT: Yarım kokoreç 130 lira oldu!
Yorum yapın