Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Kazakistan’ın Almatı şehrindeki gazetecilere düzenlenen ziyarette yer alma imkanı buldum. Bu yapılan ziyaretler ile yeni başta mesleki anlamda olmak üzere birçok alanda yeni bir şeyler öğrenme şansına sahip oldum.

Kazakistan; Türk’ün doğduğu yer olarak kabul ediliyor. Bu nedenle de tarih anlamında da oldukça donanımlı bir ülke. Bu yapılan ziyaretlerde de hem Kazakistanlı gazeteciler ile istişarelerde bulunma imkanı hem de ülkenin tarihini tanıma imkanım oldu.

Kazakistan’a ilk ayak bastığım andan itibaren yaşadığımız ülkeden çok farklı olduğunu gördüm. İlk karşılaştığım şeylerden birisinin ülkede yaya geçitlerine verilen önem ve sigara hassasiyeti oldu.

Yaya geçidinin başına geldiğiniz zaman bütün akan trafik duruyor ve yol sizin için açılıyor. Aynı zamanda ülkede açık alanda dahi olsanız sigara içmek yasak. Bu da şehirdeki yoğun o sigara kokusunu tamamen ortadan kaldırıyor. Sigara içmek isteyenler; vatandaşları rahatsız etmeyecek şekilde çöp kutularının önlerinde durması gerekiyor. Bu dumanın yanı sıra yerlerde oluşan sigara izmariti çöplüğünü de tamamen ortadan kaldırıyor.

Ayrıca ülkede yeşil alanlara da fazlasıyla bir önem veriliyor. Ziyaret ettiğimiz bu Almatı şehrindeki boş olan her alanda bir yeşillik mevcuttu. Bu yeşillikler şehirdeki insanların adeta içini açıyor. Simetrik yollar ve yeşil alanlar ile Kazakistan’ın Almatı şehri görmeye değer bir konumda. Bu şehre gitmek isteyenler de İstanbul’dan yaklaşık 6 saatlik bir uçuş yapması gerekiyor.

Kazakistan’ın doğal güzelliklerini anlatmak kitap olur. Bu sebeple mutlaka gidilmesi gereken bir ülke olarak notlarımızı alıyoruz.

Kazakistan’da gerçekleştirdiğimiz ziyaretler; hem kendimize hem de mesleki bilgilerimize de çok fazla bilgi kattı. Almatı şehrindeki gazeteciler, valilik ve konsolosluk ziyaretleri bize epey bir şey kattı. Özellikle Kazakistanlı gazeteciler ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda meslektaşlarımızın çalışma biçimlerinden tutun kullandığı ekipmanlara kadar birçok alanda yeni bir şeyler öğrenmemize imkan tanındı. Sonuç olarak bu gezide Balıkesir’deki basın kuruluşlarının kendilerini geliştirmesine büyük olanak tanıdı.

Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen bu geziye beni de dahil eden başta Birlik Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hilmi Aykut Konya ve Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir’e buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Cemiyet olarak farklı ülkelerdeki meslektaşlarımıza yapılacak ziyaretler ile Balıkesir’in medyası sürekli olarak kendini geliştirmeye ve güçlenmeye devam edecek.

Ayrıca Kazakistan’da bulunduğumuz sürece yanımızda bulunarak her alanda yardımımıza koşan Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı ve Dünya Yabancı Basın Birliği Başkanı Naziya Joyamergenkızı Bissenova’ya da teşekkürlerimi sunuyorum.