Japonya'da bazı bölgelerde özellikle sokak kedilerinin sayısında azalma görülebiliyor. Bu nedenle kedilerle vakit geçirmek için para ödemeniz gereken yerler mevcut. Bunların başında 'kedi kafeleri' (neko cafe) geliyor. Kafeye giriş ücreti 200 TL, her +10 dakika ise 50 TL olarak ücretlendiriliyor. Kedi sevmek için bazı kurallar var.  Kediyi sevecek olanlar ellerini dezenfekte etmek zorundalar. Bu tip kafeleri hafta sonunda yaklaşık 100 kişi, diğer günlerde ise 70 kişi ziyaret ediyor.

Sokak kedileri için düzenlenen tren
Japonya’da sokak kedileri için kafe şeklinde bir tren tasarlandı. Yolcular 30 kedi ile birlikte bu tren de seyahat ediyor. İnsanlar tren içerisinde gezen onlarca kediyle seyahat ettikleri için ise çok mutlu. Bu etkinlik sayesinde sokak kedilerinin bakımı konusunda farkındalık oluşturuluyor.
Son yıllarda Japonya’da sokağa atılan kedilerin sayısında büyük bir artış vardı. Dikkat çeken bu artış sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi çabalarının da artmasına neden oldu.

Japonya da sokak kedisi var mı?
Tokyo Metropolitan Hükümeti'nin 2017'de duyurduğu rakam yaklaşık 100.000'di. Öte yandan 1998 yılında yapılan bir araştırmada Tokyo'daki evcil kedi sayısının 1.050.000 olduğu tahmin ediliyor. Tokyo'nun nüfusunun yaklaşık 10 milyon olduğu düşünüldüğünde, bu nüfusun yaklaşık %1'inin sokak kedisi olduğu hesaplanıyor.

En çok sokak kedisi hangi ülkede?
Hindistan tahminen 80 milyon sokak hayvanının yaşadığı bir ülke olarak ilk sırada yer alırken ülkede yaklaşık 10 milyon sahipsiz kedi, 62 milyon da sahipsiz köpek olduğu düşünülüyor. Çin'de ise 52 milyon sokak kedisi ve 20 milyon sokak köpeği bulunduğu tahmin ediliyor.

Japon kedisi var mı?
Japon Bobtail, diğer kedilerinkinden daha çok bir tavşanın kuyruğuna benzeyen alışılmadık bir bobtail'e sahip bir evcil kedi türüdür. Cins ilk olarak Japonya'da geliştirilmiş ve 1960'larda resmi olarak tescil edilmiştir. Cins, yüzyıllardır Japonya'da bilinmektedir ve geleneksel folklor ve sanatta sıklıkla görülür.

Kedi sevmek iyi gelir mi?
Bilimsel olarak da kanıtlanmıştır ki kedilerle beraber yaşamak ve onları sevmek insanların sağlıklı bir şekilde, kaliteli bir hayat sürmelerine yardımcı olmaktadır. Onlarla beraber yaşamak hem psikolojik hem de fiziksel ve sosyal anlamda avantaj sağlar.

Kediler neye göre insan seçer?
Kedilerin istediği tek şey sevgi ve güvendir. Bulundukları ortamda güven ve rahatlık var ise mutlu olurlar. Siz ne kadar tersini düşünseniz de kediler sahiplerini bir arkadaş olarak görürler. Kendilerini yanında rahat ve güvende hissetmiyorsa, evden kaçmaya ve mutlu olabileceği bir yer aramaya başlarlar.