İngilizce “yıldırma” (Mobbing) kavramı, “mob” kökünden gelmektedir. “Mob” sözcüğü, İngilizce’de yasal olmayan biçimde şiddet uygulayan kalabalık veya “çete” anlamındadır. Bir eylem biçimi olarak mobbing sözcüğü ise, psikolojik şiddet, kuşatma, topluca saldırma, rahatsız etme veya sıkıntı verme anlamına gelmektedir.
Mobbing, mevcut gücün ya da pozisyonun kötüye kullanılmasıyla sistematik olarak psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, aşağılama, tehdit vb. şekillerde tecelli eden duygusal bir saldırıdır.

Mobbinge uğradığını nasıl anlarız?
Kişinin kişisel öneri, istek veya şikayetlerinin reddedilmesi / yanıtsız bırakılması. Kişi, diğer çalışanlar tarafından sürekli küçümsenir, tepki görür. Kişinin giyim tarzı ve davranışları alay konusu olur. Yine kişi, iş yeri ile ilgili haber ve bilgilendirme dışında bırakılır.

MOBBING'E MARUZ KALANLAR NEREYE BAŞVURABİLİR?
Mobbing'e maruz kalanlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Anayasa Mahkemesi, CİMER, Alo 170, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Kamu Denetçiliği Kurumu, Türkiye İnsan Hakları Kurumu ve İl, İlçe İnsan Hakları Kurullarına başvuru yapabilirler.

Mobbinge uğrayan kişi tazminat alabilir mi?
İşyerinde sistematik olarak kötü davranışa maruz kalan çalışanın, işten kendisi ayrılmış olsa da kıdem tazminatı alması mümkün. Çalışan, psikolojik zararlarını ispatlarsa kıdemin yanında manevi tazminata da hak kazanabilir.

İşyerindeki Mobbingden nasıl kurtulurum?
Özsaygının geliştirilmesi, algılama stratejileri geliştirmek,ruh sağlığını koruma becerilerini geliştirmek,mesleki becerilerini artırmak, sosyal destekler edinmek,çatışmayı yönetmek,örgüt iklimini yenilemek,yönetim değerlerinin yeniden yapılandırılması mobbinge başa çıkmada yapılabilecekleri arasındadır.

Mobbing davranışının özellikleri:
1. Kasten uygulanması,
2. Sistemli bir biçimde devam etmesi,
3. Bir süreden beri devam etmesi,
4. Çalışanı yıldırmayı hedef alması, gibi açıklanabilir.

Kimler Mobbing uyguluyor?
Kontrolcü yapıda ki birisi ve tehdit altında sadece kendisini düşünen bireyler, empati yoksunu, özgüven ve özsaygı eksikliği olanlar, kişilik problemi olanlar, yargısız, yansız ve yüksüz davranmayan kişiler ve demografik özellikleri (cinsiyet, eğitim durumu, medeni durum, fiziksel görünüm, yaş, tecrübe, kıdem, cinsel eğilim, sosyo-ekonomik durum, inanç farklılıkları, görüş farklılıkları, etnik köken, siyasi görüş farklılıkları vb.) kendisi ile farklı olan bireyler diğer bireylere Mobbing uyguluyor. Ayrıca çocukken şiddete yönelik yetiştirilmiş kişilerin de (ezici ve rekabetçi kişilik) Mobbing uygulamaya yatkın oldukları bilinmektedir.