İNSAN BEDENİNDEKİ ENERJİ MERKEZLERİ

İnsan bedeninde 7 temel enerji merkezi bulunur. Bu merkezlerin her biri çakra(döngü, girdap) olarak ifade edilir. Çakralar bedenimizdeki belirli organlara ve sinir demetlerine karşılık gelir. Çakralar arasında enerji akışı da fizyolojik ve psikolojik olarak dengede olmamızı sağlar. Tıkanıklıkları durumunda bu denge bozulur ve hastalıklar başlar. Fiziksel bedenimizi nasıl arındırıyorsak enerji bedenimizi de arındırmamız ve enerji akışını dengelememiz gerekir.Bunları yapabilmemiz için de çakralarımız hakkında bilgi sahibi olmalıyız. Omurgamız üzerinde 7 ana 12 tali çakra bulunur. Çakralar, altındaki hormon bezini ve ona bağlı olan ve kombine olarak çalışan organları etkiler.

Kök Çakra:Omurgamızın en uç noktasında, iki bacak arasında bulunur. Yaşama isteği, güven, hayatta kalma ve temel ihtiyaçları temsil eder.

Sakral Çakra :Göbek deliğinin altında bulunur. Fiziksel üreme, zihinsel yaratıcılık ve temel ihtiyaçlarla bağlantılıdır.

Solar Pleksus :Mide bölgesindedir. Sindirim sistemi, özgüven, ruhsal gelişimi destekler.

Kalp Çakrası :Göğüs kafesinin tam ortasında, kalp hizasındadır. Sevgi, şefkat, bağışlama gibi konuları temsil eder, aynı zamanda dolaşımla ilgilidir.

Boğaz Çakrası :Tiroid bezine paraleldir. İletişimi temsil eder. Kendini ifade edebilme, dinleme, anlama yetenekleriyle ilgilidir.

Üçüncü Göz Çakrası :İki kaşın arasında, tam ortadadır. Hayal gücü, sezgi gibi konuları temsil eder.

Taç Çakra :Başın tepe orta noktasındadır. Saf bilinç, aydınlanma, evrene ve yaşama bakışınızla ilgilidir.

Tali Çakralar, iki kulakta, iki omuzda, iki dirsekte, iki elde, iki diz kapağı, iki ayak bileğinde bulunur.Abdest alınırken bu bölgeler nötrlenir ve temizlenir. Namazda secdede alnın, dizlerin ve ayakların aynı hizada olması ve yere değmesiyle buradaki çakralar aktifleşmiş olur. Meditasyonda da bu bölgeleri aktive etmek için çeşitli hareketler vardır.

Her çakranın kontrol ettiği organlar farklıdır. Hangi çakranın hangi organı etkilediği, tıkanıklığı durumunda nelere sebep olduğu, açma yöntemleri gibi konuları gelecek yazılarda sırasıyla ele alacağım.

Devam edecek....