“Hata yapmak bazen iyidir”
"Dene ve yanıl" yöntemi gerçekten de beynin ve kabiliyetlerin gelişmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bir bebek yürümeyi öğrenirken bile bir hata yapar ve sonunda yürümesini öğrenir. Çocuk düşe kalka büyür, deyimi buradan gelmektedir. Bir şu var: Hayatımıza kolaylık sağlayan kâşiflerin çoğu, buluşlarını yaptıkları hatalara borçludurlar.
Mikrodalga, Post-It adlı verilen yapışkan kâğıtlar ve kalp pilleri bunlardan bazılarıdır.
Örneğin: İskoç bilim insanı Alexander Fleming de 1928'de ufak bir hata yaptığında, tarihi değiştirecek bir buluşa imza atacağını bilmiyordu.
Bakteriler üzerinde çalışan Fleming tatile giderken bakterilerle dolu petri kabını açık unuttu ve kaplar kontaminasyona uğradı. Bu kapları temizlemeye koyulan Fleming, içlerinde bakteriler yerine küf mantarları olduğunu fark etti. Üstelik bu herhangi bir küf değildi, Penicillium Notatum adı verilen özel bir küf mantarıydı.
Bu buluş, bakteriyel enfeksiyonlarla mücadele etmeye yarayan penisilinin geliştirilmesinin ve üretilmesinin önünü açtı.
Eski ABD Başkanı Theodore Roosevelt şöyle der: "Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır".
Başarısızlık korkusu yeni şeyleri denememize engel olabilir. Hatalarını kabul etmek ise sınırsızca hedeflerimize doğru yürüyebilmemiz için bizi özgür bırakır. Deneme-yanılma yaşantımızın bir parçasıdır. Yaptığımız hatalar da bize doğrusunu ve daha iyisini öğretir. Hatamızı fark etmek, neyin yanlış olduğunu ortaya çıkarmak ve sonrasında yaptığımız hatayı kabul etmek, kişilik olarak gelişmemize ve bilgi ve becerilerimizin artmasına neden olacaktır. Herkes hata yapabilir ki; bu hayatın bir parçasıdır.
Başarısızlık ise, aynı hatayı defalarca yapmamız demektir. Fakat gelin görün ki; başarılı olmamızı sağlayan deneyimleri ve içgörüleri, hatalarımız ve başarısızlıklarımız sayesinde ediniriz. Bazı insanlar hata yaptıklarında bunu kabul etmekte zorlanırlar. Yapılan hata ve günahlar bir imtihanın bir parçasıdır. Önemli olan bu hata ve günahlarda ısrarcı olmayıp hatadan ve günahtan dönmektir. Eğer hiç hata yapmazsak veya günah işlemezsek bu hayat imtihan olmaktan çıkar ve olağan hale dönüşür. Kişinin yaptığı hata kişiyi bağlar, İslam'ı değil.

HATA İLGİLİ SÖZLER
**Hatalarınızdan ders çıkarmak akıllıca bir şeydir, başkalarının hatalarından ders çıkarmak daha akıllıca bir şeydir. Hillel segal.
**Başkalarının yaptığı hatalardan dolayı öfkelenirsek, onları değil kendinizi cezalandırmış oluruz. Emmanuel Kant
**Hatalar, ekseriya en iyi öğretmendir. James Anthony Froude
**Ancak hiçbir şey yapmayan insan hata yapmaz. Peter Kropotkin