HACİZ GELDİ

“Balıkesirli İş İnsanın Şaşkınlığı”

Balıkesir'in tanınmış iş insanlarından, F.L. ilçelerde bulunan şubesinin birini büyütmek ve yerini değiştirmek için bankadan kredi çekmek ister. Büyük bir ilçemiz de bulunan bankaya müracaat eder ve beklemeye başlar uzun süre bankadan ses çıkmayınca banka müdürünün yanına gider ve neden kredi ile ilgili olarak bugüne kadar neden aranmadığını sorar. Müdür konuyu şöyle açıklar: “F. Bey, sizin firmanıza haciz işlemi uygulanmış ve haciz var. Bu yüzden krediniz çıkmamış”.
F. bey şaşırır. Böyle bir şey olması mümkün değil der ve bankadan ayrılır. Hemen firma avukatını arar ve konuyu anlatır. Avukat konuyu araştırır ve geri dönüş yapar.  Haciz işlemi gerçek ve yasaldır.
Firmanın Ayvalık şubesinde çalışan bir kişi cep telefonu almış ve taksitlerini ödememiştir. Toplam borç 8 bin lira olmuştur. Telefon şirketinin avukatı kefillerden bir şey alamayınca, ilginin çalıştığı firmaya yönelmiş ve UETS aracılığı ile tebligat göndermiştir.
Durumu anlayamayan F. Bey hiç bir işlem yapmamış ve bunun üzerine karşı tarafın avukatı kanuna göre işveren F. beyi sorumlu tutarak, malvarlığına haciz işlemi uygulamıştır.
Buradaki en önemli yanlışlık borç tutarından fazlasına haciz konulmasıdır. 8 bin liralık borç için milyonluk firmanın tamamına haciz koymak yanlıştır. Aşkın haciz olarak adlandırılan bu durum bir avukat aracılığı ortadan kaldırabilir. Burada önemli olan şey firmanın bir yetkilisinin sürekli olarak UETS’yi takip etmesi gerekliliğidir.
UETS: PTT (Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi)’dir.