1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. FAYTON USTASININ TÜKENEN HİKAYESİ

FAYTON USTASININ TÜKENEN HİKAYESİ

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Şehrin kenarında, artık yolu düşenin azaldığı bir atölye. Bu atölyenin sahibi İsmail Hakkı A. usta. At arabası ve fayton yapan sayılı ustalardan biri. Belki de sonuncularından.

İsmail Hakkı A. usta için bu iş bir meslekten öte, ömürlük bir yol arkadaşlığı. Çocuk yaşta girdiği atölyeden hiç çıkmamış. Hayatını tekerleğin dengesi, ahşabın dili, demirin huyu belirlemiş. Ama bugünlerde kendini yorgun hissediyor ve yaşının ilerlediğini söylüyor.

“Oğlanlarım bu işi yapmadı” diyor. “Bu iş zor iş, sabır ister. Ben de zorlandım sonra alıştım ve severek yaptım. Elbette; herkes kendi yolunu seçecek.”

Bir ustanın bunu söylemesi kolay değil. Çünkü bu cümle sadece bir tercih değil, aynı zamanda bir vedanın habercisi.

Usta devam ediyor: “Benim bu saatten sonra yetiştirecek gücüm de kalmadı. Yanımda büyüyüp de çıraklıktan kalfa olan, ustalığa yürüyen kimse yok. Gelen oldu, baktı, bıraktı. Elini kirletmeden usta olunmaz ki.”

Atölyede yarım kalmış bir fayton duruyor. Belki de son siparişlerden biri. İsmail Hakkı A. Usta, artık dükkânı devretmeyi düşündüğünü saklamıyor.

“Beden bir yere kadar taşıyor insanı. Sonra yoruluyor. Dükkânı devredeceğim veya kapatacağım. Ama içim rahat değil.”

Asıl ağırlık da burada başlıyor. Çünkü kapanacak olan sadece bir dükkân değil. Bir sanat, bir birikim, kuşaktan kuşağa aktarılamayan bir emek.

 

“Bu bırakıp gideceğim

sanata yazık olacak” diyor.

“Para kazanılır, başka iş bulunur ama bu iş bir daha bulunmaz. Fayton yapmak sadece araba yapmak değildir. Dengedir, estetikdir, ruhtur.”

Bugün şehirler betonla büyüyor, yollar hızla doluyor. Ama bir köşede sessizce kaybolan bu atölyelerle birlikte, hayatın yavaş ve anlamlı tarafı da eksiliyor. İsmail Hakkı A. usta’nın hikâyesi, aslında birçok kayıp mesleğin ortak hikâyesi.

 

Belki de asıl soru şu: Bir gün tamamen kaybolduğunda, bu sanatın kıymetini kim hatırlayacak?

Atölyenin kapısı kapandığında, geriye sadece kilitli bir dükkân değil; öğretilmemiş bir ustalık, tutulmamış bir el, yarım kalmış bir gelenek kalacak.

NOT: Balıkesir ve çevresinde hâlâ at arabası ve faytonla ilgili üretim yapan ustalar var, ancak sayıları çok azaldı ve artık genellikle dekoratif ürünler, minyatürler veya tamirat üzerine çalışılıyor.

 

Balıkesir’de At Arabası / Fayton Yapanlar

Havran ilçesinde Ahmet B. adlı bir usta uzun yıllardır at arabası ve fayton üretiyor.

  • Eskiden gerçek kullanıma uygun at arabaları yapıyordu, şimdi ise dekoratif at arabaları, minyatür arabalar, saman arabaları ve faytonlar üzerine sipariş alıyor.
  • Usta Türkiye’de bu işi neredeyse tek başına sürdürüyor ve çırak bulamadığı için üretimi de daraltmış durumda.

Ayrıca, Afyonkarahisar ve Manisa Akhisar’da bu işi yapanlar var.

 

-*-*-*-*

 

MEDYUM

 

Balıkesir’de medyumlar, tıpkı diğer büyük şehirlerde olduğu gibi, çeşitli ruhsal ve spiritüel hizmetler sunan kişiler olarak bilinir. Ancak, medyumların “resmi” bir kimliği veya lisansı olmadığından, bu konuda hukuki bir düzenleme veya denetim bulunmamaktadır. Medyumların numaralarına ve fiyatlarına ulaşmak, genellikle reklamlara, internet sitelerine veya sosyal medya platformlarına bağlıdır. Her medyumun sunduğu hizmetler ve fiyatlar farklı olabilir.

 

Medyum Nedir ve Ne İş Yapar?

Medyumlar, spiritüel dünyayla bağlantı kurduklarına inanan ve bu bağlantıları insanlara yardımcı olmak amacıyla kullandıkları söylenen  kişilerdir. Medyumlar, genellikle bir kişinin geleceğini tahmin etmek, geçmişini analiz etmek, ruhsal problemleri çözmek veya insanlara rehberlik etmek amacıyla çalışırlar. Ancak, onların işleyişi ve başarı oranı çok değişkendir. Bu nedenle, medyumluk işi daha çok inanç ve kişisel tercihlere dayalı bir alan olarak kabul edilir.

 

Balıkesir’de Medyum Var mı?

Balıkesir’de, medyumluk yapan kişiler bulunmaktadır, ancak bunların çoğu resmi olarak kayda alınmış iş yerleri veya dükkânlar değildir. Medyumlar, genellikle kişisel pratikleriyle tanınan, referanslarla iş yapan, danışmanlık veren kişiler olarak varlık gösterirler. Bazı medyumlar, astrologlar veya ruhsal danışmanlar adı altında da çalışabilirler.

Balıkesir gibi şehirlerde, bazen “spiritüel danışmanlık” adı altında çeşitli hizmetler sunan mekanlar da bulunur. Ancak, bu tür yerler genellikle belirli bir yasal düzenlemeye tabi değildir ve her medyumun bilgi ve deneyim seviyesi farklı olabilir.

Medyumların sundukları hizmetler ve fiyatları oldukça değişkenlik gösterebilir. Birçok medyum, hizmetin türüne göre farklı fiyatlar talep eder.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
sinirli
Sinirli
FAYTON USTASININ TÜKENEN HİKAYESİ
+ -
Giriş Yap

Balıkesir Birlik Gazetesi - Son Dakika , Güncel Haberler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!