Erdek, ilimizin önemli ilçelerinden biri. Bu ilçemiz turizm ile anılsa da esas geçim kaynağı zeytincilik. Balıkçılık da önemli bir geçim kaynağı. En çok kırmızı soğan üretimi yapılan yerlerden biri. İlçede, Yunanistan’dan 1924 Lozan Mübadelesi ile göçen Pomak köyleri mevcut. Kendi aralarında Pomakça konuşmaya devam ediyorlar. Sütlü börek, zelnuk böreği, urusi  mesu (kapama), sini pidesi, şişerka, manca, tikvinik, pitilisa, langitka, kurmidni banik gibi Pomak yemekleri özellikle köylerde hâlâ yapılıyor.
Giritlilerin de zeytin yağlı ve ot yemekleri meşhurdur. Giritli yaşlılar da kendi aralarında Girit Rumcasını konuşmaya devam ediyorlar. Rumcadan kalan köy ve mevki isimleri hâlâ halk arasında kullanılmaktadır. Gonya(Ocaklar) ,Rutya(Narlı), Erek (İlhanlar), Dragonda (Doğanlar), Fatya (Turanlar) köyleri gibi…
Katikirman, iskafiye, polakez, apostol, kastri, palata, gedeve mevkileri gibi…
Özellikle köylerde yaşayanlar Türkçeyi Rumeli aksanıyla konuşuyor. Beya, be, bre, mari, eey, len, üle.. gibi hitaplar konuşurken sıkça duyuyorsunuz.
Gittiğim bir köyde caminin hemen yanında bulunan çeşme Rumlardan kalmış ve kullanılır durumda idi. Üzerinde Rumca yazılar vardı.
Erdek köylerinin ortak sorunu su. Hangi köye gitsem su sorunun dile getirdiler. Gölet, baraj, havuz yapılsın gibi istekleri var. Tarlasından su çıkan biri ise belediye benim tarlamı alsın bana başka bir yerden tarla versin ve bu suyu halkın hizmetine sunsun diyor. Ancak, bu güne kadar sesini duyuramamış.
İlçede buğday, arpa, bakla, kuru fasulye, kırmızı biber, kırmızı soğan ve zeytin gibi temel tarımsal ürünler yanında elma, armut, kayısı, kiraz, şeftali, ceviz ve kestane gibi meyve ürünleri de yetiştiriliyor.
Ekonomik katkısı oldukça yüksek düzeyde olan zeytincilik 4.195 hektarlık alanda yapılmakta ve 5.220 ton civarında ürün ve yine 1.500 dekar alanda ekimi yapılan kırmızı soğandan 7.500 ton ürün elde ediliyormuş.
Erdek yıllar önce çok popüler bir turizm bölgesi idi ve maalesef bu durum zaman içinde kayboldu gitti. Şimdilerde bu ilçemizde bir bakımsızlık söz konusu. İlçeyi gezerken park ve bahçelerin düzensiz olduğu göze çarpıyor. Özellikle büyüyen otlar kesilmemiş ve bitkiler düzenlenmemiş. Trafik ise çok sıkışık. Acilen yeni bir meydan düzenlenmesi gerekiyor. Köy yolları çok dar ve iki araç yan yana çok geçiyor.
Fiyatlara gelince; her keseye uygun konaklama mevcut. Örneğin, deniz kenarı bir köyde günlük ev kirası 2bin lira. Evlerini kiraya verenlerin sorunu ise yeni çıkan yasa. Ev sahipleri evlerini kiraya verip turizm sezonu boyunca çadırda, barakalarda yaşadıklarını ifade edip kendilerinden alınacak verginin ve istenilen belgelerin makul bir seviyeye getirilmesini istiyorlar.
Bunların yanı sıra sokak köpeklerinden, suyun kirli aktığından, Pazar yerinin doğru dürüst temizlenmediğinden, gecelere yüksek müzik sesinden, rastgele kurulan kamp çadırlarından, sokak düğünlerinden, su kesintilerinden, sahil temizliğinin yapılmadığından şikâyet edenlerde var.
Erdek ilçemiz biraz daha bakımlı bir hale gelirse eski günlerine kavuşur diye düşünüyorum.