“Göz Kapakları”
Göz kırpması istemli olarak yapılabilirken, büyük oranda beynin göz kırpma merkezi tarafından istemsiz olarak yapılır. Gözü gözyaşı ile yağlar, küçük pislikleri temizler. Bu durum, Yüce Allah'ın insanlara bir lütfudur. İnsan gözü yaklaşık 10 milyon farklı rengi ayırt edebilir. Ayrıca vücuttaki en aktif kaslar gözlerdedir. Bir göz kırpma 100 - 150 milisaniyede gerçekleşir ve bir saniyede 5 defa göz kırpmak mümkündür. Sağlıklı bir insan dakikada yaklaşık 10 kez gözünü kırpar.
Göz kırpma 3 farklı mekanizma yoluyla ortaya çıkmaktadır.
Bunlardan birincisi irademiz dışında olan ve nefes alma ve yediğimiz besinlerin sindirilmesi gibi beyindeki bazı merkezler tarafından kontrol edilen bilinç dışı göz kırpmasıdır.
İkinci göz kırpma şekli ise refleks göz kırpmasıdır. Bu göz kırpması göze temas eden bir dış uyarım sonucunda ortaya çıkar. Biraz önce bahsettiğim kendiliğinden olan göz kırpma gibi irademiz dışında olur, ancak kendiliğinden olana göre gözümüzü korumak için çok daha hızlı gerçekleşir.
Üçüncü mekanizma ise istemli göz kırpmadır. İstediğimiz zaman ve sadece istemekle kalbimizi durduramayız ama gözümüzü kırpabiliriz.
Göz kırpmak, her gün binlerce kere farkında olunmadan yapılan bir harekettir. Kimse göz kırpmak için özel bir çaba sarf etmez, göz kırparken neden gözlerimi kırpıyorum diye düşünmez ve göz kırpmanın ne kadar büyük bir nimet olduğunun farkına varmaz.
Ancak insan bir sabah kalktığında göz kapaklarının yapışmış olduğunu, gözlerinin yapışkan bir akıntı ile dolduğunu fark ederse o güne kadar sahip olduğu sağlıklı gözlerinin değerini daha iyi anlar. İşte "blefarit" denilen bir hastalık sonucunda gözler birer bakteri yuvasına dönüşürler. Blefarit göz kapağı kenarı enfeksiyonudur. Göz kapağı kenarında şişlik, kızarıklık ile birlikte ortaya çıkar, ileri durumlarda küçük apselere ve ülserlere neden olur.
Bir başka göz kapağı hastalığı ise göz kapağını kaldırma görevi yapan kasların zayıflığı nedeni ile ortaya çıkar. Bunun sonucunda üst göz kapaklarından biri veya her ikisi düşük durur ve bu durum kişiye yorgun ve bitkin bir ifade verir. Bu incecik kasların görevini yapmaması görüş alanının da küçülmesine sebep olur. Burada şaşırtıcı olan, sadece mikroskopla görülebilen kasları oluşturan şuursuz hücrelerin hayatımız boyunca hiç yorulmadan, otomatik olarak devamlı faaliyet halinde olmalarıdır.
Sağlıklı olmanın ne kadar büyük bir nimet olduğunu anlamak için mutlaka böyle sıkıntı verici hastalıklarla karşılaşmak gerekmez.
Gözlerinizi kırptığınızda göz kapaklarınız emiş gücünden faydalanarak gözyaşı kanallarından sıvı çeker ve onu göz yuvarlarına yayar.
Açıkça görüldüğü gibi göz kapağının temizleme sisteminde kusursuz bir yapı vardır.
Günde 30.000 defa tekrar eden bir hareket başka organlarımızda olsaydı, aşırı yorgunluk hissederdik. Uykunun gereği ve dayanılmazlığını anlamız için bu bilgi bize yeterli olmalıdır. Çünkü sürekli uyanık kalan bir göz yorulmaya devam edecek, bir kaç gün sonra normal hayati fonksiyonlarımızı yapamaz hale getirecektir.
DÜNYAYA AÇILAN PENCERE
Yorumlar
Yorum Yazmak İçin Tıkla
Yorum yapın