Dünyada ilk aşk şiiri olarak bilinen yazı, Sümer dilinde çivi yazısıyla yazılmış bir tablettir. Dünyadaki ilk aşk şiiri yaklaşık 4000 yıl kadar önce Sümerliler tarafından Nippur şehrinde yazılmıştır. Dünyadaki ilk aşk şiiri Bağdat'ın 150 km. uzağında bulunan ve bir Sümer kenti olan Nippur 'da 1889 yılında bulunmuştur.

İşte İlk Aşk Şiiri
"Canlar Canı
Ey sevgili güvey,
canımın içi
ey güzeller güzeli,
ballar balı,
canıma can katan arslanım benim,
güzellikte bir tane, ballar balı..."

Bu şiir Sümer kralı Suşin için seçilmiş bir gelin tarafından tapınakta yapılan düğününde söylenmek için yazılmış.
Tablet üzerinde yer alan şiirin evleneceği rahibe tarafından Sümer kralı Suşin'e okunmak üzere kaleme alındığı düşünülmektedir. Kil tablet üzerine çivi yazısıyla yazılmış dünyanın bilinen ilk aşk şiirini görmek için İstanbul Arkeoloji Müzesini ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde Mutlaka Görmeniz 5 Eser
**Aşk Şiiri Tableti
Sümer geleneğinde, doğanın daha canlı ve bereketli olmasını sağlamak amacıyla kral yılda bir kez bereket ve aşk tanrıçası İnanna’yı temsilen bir rahibe ile evlenirdi. Tablet üzerinde yer alan şiirin evleneceği rahibe tarafından Sümer kralı Suşin’e okunmak üzere hazırlanmıştır.

Dünyanın ilk aşk şiiri tableti
**Büyük İskender Büstü
Bergama Antik Kenti’nin aşağı agorasında bulunan heykel başının, Büyük İskender'in ya da ona benzetilerek tasvir edilmiş bir tanrı veya kahramanın heykeline ait olduğu düşünülmektedir. İnsanlık tarihini önemli ölçüde etkilemiş bir karakter olan Büyük İskender ile özdeşleşen kompozisyonun örneklerinden biri olan heykel, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki mutlaka görülmesi gereken eserlerinden sadece biridir.
**Sidamara Lahdi
MS 3. yüzyıla tarihlenen lahit, Konya – Ambar Höyük kazılarında bulunup 1901 yılında İstanbul’a getirilmiş eşsiz bir eserdir. Lahit 32 tonu bulan ağırlığıyla oldukça görkemli bir yapıya sahiptir
**İskender Lahdi 
İlk Türk arkeolog olarak kabul edilen Osman Hamdi Bey tarafından Sayda’da 1887 yılında yapılan kazılar sırasında bulunan lahit, ünlü pentelikon mermeri kullanılarak yapılmıştır
**Kadeş Barış Antlaşması Tabletleri
İnsanlık tarihinin bilinen ilk barış antlaşması olan ve MÖ 13. yüzyıla tarihlenen Kadeş Antlaşması, pişmiş toprak üzerine yazılmış haliyle Hattuşa (Boğazköy) kazılarında bulunmuştur. Devletler arasında yapılan ilk yazılı antlaşma olarak bilinir.