Sigara.
Sigara..
Sigara…
Hani bir şarkı sözü vardı: “Yazsak olmuyor, yazmasak olmaz”
Mevzu işte tam o mevzu.
Bazı dumanlar vardır, sadece göz yakmaz, vicdanı da sızlatır. Sigara dumanı da tam böyle bir şey işte. İçeni zevk sandığı bağımlılıkla avuturken, içmeyeni sessiz bir öfkeyle boğar. En büyük çelişki de burada başlar: İçmeyen, içenden daha çok zarar görür.
Bilim bunu söylüyor. Sağlık raporları yıllardır haykırıyor. Pasif içicilik, aktif içicilikten daha tehlikeli. Çünkü birisi dumanı filtreden geçirip içine çekerken, diğeri doğrudan o filtrelenmemiş kimyasal bulutu soluyor. İçinde neler yok ki; arsenik, formaldehit, karbon monoksit… Sanki bir kimya laboratuvarı patlamış da, biz de içine düşmüşüz gibi.
Ama mesele sadece ciğerlerde değil. Bu işin etik bir boyutu da var. Bir kişinin tercihi, bir başkasının sağlığını tehdit ediyorsa, orada özgürlük değil, bencillik başlar.
Kapalı ortamlarda sigara içilmiyor kanunen yasak. Amma bir çok iş yeri zaman zaman bunu deliyor.
Lokantada, parkta, otobüs durağında sigarasını yakan birinin "Benim keyfim" demesi, diğerlerinin sessizce zehirlenmesini meşrulaştırmaz. Hele hele o dumanı ciğerlerine çeken bir çocuksa… İşte o zaman mesele keyif değil, vurdumduymazlıktır.
Pasif içici olmak, tercihsiz bir kurban olmaktır. Sigara içmeyen birinin akciğer kanseri olması artık kimseye sürpriz gelmiyor. Çünkü ne yazık ki hâlâ birileri balkon sefasını, başkasının ömründen kıymetli sayıyor. İşyerinde, evde, sokakta... Kaçacak yer kalmadı.
Belki de artık bu konuda daha sert bir toplumsal refleks göstermenin zamanı geldi. Sigara içmek kişisel bir tercih olabilir ama başkalarının hayatını dumanaltı etmek asla bireysel özgürlük sayılmaz. Sessiz kalmak, bu zararın suç ortağı olmaktır.
Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre her yıl yaklaşık 1,3 milyon insan pasif içiciliğe bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre her yıl 100 binden fazla kişi sigaraya bağlı hastalıklar yüzünden hayatını kaybediyor ve bu ölümlerin yaklaşık yüzde 13’ü pasif içiciler.
Çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlılar sigara dumanına karşı en savunmasız gruplar arasında. Özellikle çocuklarda sigara dumanına maruz kalmak, astım, zatürre ve kulak enfeksiyonları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
İşte o yüzden çocuklarınızın yayında asla ama asla sigara içmeyin. İlla içecekseniz gidip kimselerin olmadığı bir yerde kendinizi zehirleyin.
Saygılarımla.
Yorum yapın