Bireyin hayat tarzına, eğer var ise hastalık öyküsüne ve beslenme öyküsüne uygun sürdürülebilir, yeterli ve dengeli içeriğe sahip bir beslenme sistemiyle, yeterli fiziksel aktiviteyle, sağlıklı uyku dengesi ve stresten mümkün oldukça uzak kalmaya çalışarak kilo verme tedavisini sağlamak mümkündür. Beslenme uzmanı tavsiyesi doğrultusunda uygulanacak diyet beslenme biçimi ile fazla kilolardan kurtulmanın tedavisi sağlanmaktadır. Ancak bazı hastalıkların neden olduğu kilo artışlarında ana neden olan hastalığın tedavisini gerçekleştiren uzman hekim ile beslenme uzmanı iş dayanışmasında bulunarak süreci birlikte yönlendirmektedirler. Sağlıklı ve yeteri kadar beslenmenin dışından sağlıklı bir yaşam ve kilo verişlerinden sonra vücutta oluşabilecek ciddi sarkmaların önüne geçebilmek adına spor yapılması gerekmektedir. Kilo verme tedavisinde kısaca şunları dikkat edilmelidir;
**Düzenli uyku
**Düzenli ve yeteri kadar beslenme
**Egzersiz ve spor yapmak
**Sinir ve stresten kaçınmak
**İnsülin direncinin kontrol edilmesi
**Fast food tüketiminin sınırlandırılması
**Hazır paket ürünlerin tüketiminin azaltılması
**Alkol, asit ve gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınmak
**Aşırı şeker ve tuz içeren besinler tüketmemek
**Yeteri kadar su tüketmek
**Farklı vücut ve bedenler ile kıyaslama yapmamak
**Kiloyu takıntı haline getirmemek
**Kilo alımı ile alakalı farklı bir hastalık mevcut ise hastalığa yönelik ilaçlı tedavi gerekmektedir.
Bitki çayları kilo verdirir mi?
Bazı bitki türleri yağ yakımına destek sağlamaktadır. Yağ yakımı ve sakinleştirici özelliklerinden kaynaklı günlük yaşamda bir fincan bitki çayı tüketilmesi önerilmektedir. Ancak tek başına bitki çayları bu görevi üstlenemez. Kilo vermek için bitki çayları yeterli olamayacağı gibi fazla tüketilmesi sağlık problemlerine neden olabilir.
Egzersiz yapmadan kilo verilir mi?
Evet verilebilir. Ancak kilo verme süresi hareket kısıtlılığına bağlı olarak güçleşir ve istenilen kiloya daha geç varılır. Aynı zamanda vücutta sarkmalar meydana gelebilir.
Kilo verdiren yiyecekler nelerdir?
Kilo verilmesini tam anlamıyla sağlayacak yiyecekler şeklinde besinler arasında bir sınıflama söz konusu değildir. Bazı yiyeceklerin sindirimi kolay gerçekleştiğinden kalori değeri azdır. Vücut bu tür yiyecekleri daha kısa sürede sindirir ve sindirim sistemi düzenli çalışır. Sindirim sistemi rahatsızlıkları kilo alımına etki edindiğinden bu tür yiyecekleri normal yaşamda tüketmek mide ve bağırsak sağlığı için önem arz eder. Yumurta, somon, kabak, yoğurt bunlara örnek gösterilebilir.
1 hafta içerisinde 5 kg verilir mi?
Evet verilebilir. Ancak hızlı ve sağlıksız bir şekilde verilen bu kilo çok süre geçmeden ani bir kilo artışı ile geri vücuda dönecektir. Aynı zamanda beraberinde farklı hastalıkları da neden olacaktır.
Evde kilo vermek için ne yapılmalıdır?
Abartıya kaçmadan beslenilmeli ve ev içerisinde vücuda aşırı yüklenmeyecek ya da zedelemeyecek egzersiz hareketleri yapılmalıdır. Gün içerisinde evde temizlik yapılarak sağlanan enerji kaybı belirli bir tempo ve vücuda esneklik sağlayacak hareketleri kapsamadığı için spor yerine tam anlamıyla geçmez. Bölgesel olarak vücuda iyi gelebilecek hareketler yaş ve kilo faktörüne bağlı yapılmalıdır.
Yorum yapın