BALIKESİRLİ KALDIRIMDAN YÜRÜMEZ!

Bir Balıkesirli, başka bir Balıkesirliyi nerede görse tanır. Şehrimizi en güzel temsil eden davranışlarımızdan birisi de Balıkesirlilerin yoldan yürümesidir. Yada diğer bir deyişle kaldırımdan yürümemesidir. Bunu hepimiz nerede olursak olalım illaki yapmışızdır. Bir Balıkesirli olarak kaldırımları değil de yoldan yürümeyi tercih ediyoruz. Peki biz bunu neden yapıyoruz? Yani kaldırımlar varken neden yollardan yürüyoruz.

Çünkü Balıkesir’de kaldırımdan yürümek gerçekten güç. Bir çok ile gittim. Şehrimizdeki kaldırımlar gerçekten çok küçük. Siz kaldırımda yürüdüğünüz zaman karşınızdan biri gelse ya sizin ya da gelenin yola inmesi gerekiyor ki yanınızdan geçebilsin.

Bunun dışında bir de meşhur hatalı araç parklarımız var. Kesilen cezaların yıpratmadığı, ısrarla kaldırımlara bırakılan araçlar yüzünden de kaldırımda ilerleyebilmek için zaman zaman yola inmemiz gerekiyor.

Bunu da geçtik esnafın kimisinin belediyeye ödeme yaparak kimisinin ise kaçak yoldan kaldırım işgalleri yaptığı herkesçe bilinen bir gerçek.

Balıkesir’de kaldırımlar zaten dar. Esnaf gelip bunun üzerine masa veya başka bir şey koyduğu zaman kaldırımdan ister istemez yürüyemiyorsunuz. İllaki yola inmek gerekiyor.

Hadi bunları da geçtik araçlar dışında motosiklet, bisiklet gibi taşıtlar da kaldırımlara bırakılıyor. Bu da yetmezmiş gibi kaldırımdan giden iki tekerlekli şeytan araçları da var. Bu gibi durumlara Balıkesir’de sıkça rastladığımız için de kaldırımları biz vatandaşlar olarak pek fazla tercih etmiyoruz.

Bu konunun önüne geçebilmek için ilk olarak belediyelerin esnaflara müsaade etmemesi gerekiyor. Eğer edecekse kaldırımda yayalar için yürüyebilecekleri bir yol bırakması lazım. Yok buna biz de izin vermiyoruz diyorsanız da idari işlem yapmanız gerekiyor. İdari işlem yapıyorsunuz ve bunun önüne hala geçemediyseniz o zaman kesilen cezalar önleyici değil. Miktarı biraz daha arttırmak gerekiyor.

Hatalı parklara da gelecek olursak cezalar zaten can acıtmıyor. Park eden araçlar çekilmeye başlansa yada park etmeyi önleyecek bir takım uygulamalar yapılsa kaldırımda yürümek biraz daha kolaylaşır. Ama Balıkesir’de bu sorunu tamamen çözebilmemiz için ilk olarak kaldırımları genişletmek yada trafiğe kapalı sokak ve cadde sayısını arttırmak gerekiyor.

Belediyelerimiz kaldırımlar hakkında gerekli çalışmalara henüz başlamış değil. Medyada gösterilen boy boy fotoğraflar, karşılama törenleri, vatandaşa yararı olmayan hizmetleri bir kenara bırakarak bunları elden geçirmesi gerekiyor.

Engelli vatandaşlarımız da bu konudan şikayetçi. Yoldan gitseler arabalar sıkıştırıyor, kaldırımdan gitse diyeceğiz ancak gidebileceği bir kaldırım yok. Gösteriş yapmak için harcanan emek şu bahsettiğimiz sorunlar için harcansaydı eğer Balıkesir gerçekten güzel bir şehir olabilirdi.

Turizm şehir diyoruz, Balıkesir şöyle diyoruz, böyle diyoruz. Balıkesir çok güzel diyoruz ancak Balıkesir’de ne yürümek ne de araç kullanabilmek mümkün değil.

Ayrıca kaldırımlarla ilgili bir başka konuya daha da değinmek istiyorum. İşgallerin yanı sıra kaldırımlar da bozuk, kırık, dökük ve yıpranmış durumda. Her yağmurda hareket eden kaldırım taşlarına fark etmeden bastığımız zaman o çamurlu biriken pis su üzerinize sıçrıyor. Yağmurlu havalarda kaldırımlar boş olsa bile yürüyemiyoruz. Çünkü adım attığımız yerden su fışkırıyor.

Balıkesir’in bu konuda yapması gereken çok işi var. İlk olarak kaldırımların genişletilmesi yada yürünebilir bir hal aldırılması gerekiyor. Bunlar olmadığı sürece Balıkesirli yoldan yürümeye devam edecek.

Özetle kimse bu durumdan memnun değil. Ya sesimizi duyuramıyoruz ya da iş yapması gerekenler bu sese kulak vermiyor.

Başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’ı ve ekiplerini bu konuda çalışmaya davet ediyorum. Balıkesir’i geliştirmek istiyorsanız bu konuya da bir eğilmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Balıkesir’i her yere tanıtıyoruz, ama tanıtmak yoldan yürümemizle olacak iş değil. Balıkesir’de gösteriş dışında daha yapılacak çok iş var.