Balıkesir'in en önemli sorunlarından biride Alihikmetpaşa Meydanı etrafına sıkışmış olmasıdır. Çarşı ve çevresinde her zaman yoğun bir trafik vardır. Trafik sıkışıklığının en önemli nedenlerinden biri de araçların artması ve trafik düzenlemelerinin yetersiz kalmasıdır. Şehrimizin nüfusu sürekli artmaktadır. Şehir büyüdükçe iş yerlerinin artması, toplu taşıma sistemlerinin yetersizliği, yol bakımının ihmal edilmesi trafik sorununu beraberinde getirmektedir.
Trafik sıkışıklığı çözümsüz değildir ve şu anda önlem alınırsa gelecek nesiller bu konu da rahat eder. Trafik sıkışıklığını çözmek için yolların ve şeritlerin yeniden düzenlenmesi, toplu taşımaya teşvik edilmesi gibi genel çözümlerin yanı sıra bireysel olarak yapılabilecek yöntemler de mevcuttur. Bazı ülkelerde şehir içi kalabalık yolları paralı yapmış fakat çözüm olmamıştır.
Özellikle Yeni Çarşı bölgesinde ikinci sıra park edenler araçlar trafiği tıkanır hale getirmektedir. İkinci sıra park edenler ilgili olarak ile çalışma yapılmalıdır.
Bazı resmi dairelerin mesai saatlerinde değişiklik yapılabilir. Çalışanlar yarım saat sonra veya önce mesaisini bitirebilir. Böylelikle iş çıkışı yoğunluk azalır. Hatırlayan olur mu bilmem ama trafik sorununun çözümünü vakti zamanında Hayat Bilgisi dizisindeki Amil Bey; vermişti. Çözüm şöyleydi: "Trafik tıkanıklığının sebebi en öndeki kişidir. Yazacaksın en öndekine cezayı, bak bakalım bir daha tıkıyor mu trafiği." Gerçekten de bazı kişiler araç kullanırken trafiği aksatıyor. Bu kişiler genellikle telefonla uğraşıyor.
Trafik konusunda öncelikle sürücülere trafik kuralları iyice öğretilmelidir. Çünkü şu anda ehliyet sahibi olan kesimin %60’a yakını trafik kurallarını bilmeden araç sürmektedir. En basit örnek olarak trafik ışığı olmayan bir dönel kavşaktaki geçiş önceliğinin kimde olduğunu bilinmiyor. Ayrıca, çarpık kentleşmenin getirdiği yapılaşma sonucu yolların berbat ve tasarım hataları ile dolu olması da trafik sıkışıklığı yaratmaktadır.
Trafik problemini çözmenin aslında birçok yolu vardır. Sadece yetkililerin ve kişilerin sorumluluklarını yerine getirmesi bu işi çözebilmenin en basit yoludur.