Tarihte genellikle Misya ve Karesi adlarıyla bilinen Balıkesir yöresi, zamanla Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, zeytin, zeytinyağı, kelle peyniri gibi zirai ürünleri ile ayrıca daha çok yerli turizmde öne çıkan sahil kasabaları ile meşhurdur. Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı, kozak üzümü, Ayvalık tostu, Susurluk ayranı, saçaklı mantısı ve höşmerimi diğer bilinen yöresel ürünleridir.
Bu tanıtımdan sonra gelelim fiyatlara. Geçtiğimiz cumartesi pazarında sıcağında verdiği etki ile pek müşteri yoktu. Pazarcıların bir kısmı da tezgâh açmamıştı. Fiyatlara gelince; Bamyanın kilosu 120 lira ile 80 lira arasın da değişiyordu. Börülce bir yerde vardı ve çok iyi olmamasına rağmen 100 liradan aşağıya vermiyordu. Kavunun yerlisi çıkmadan yememek gerekir. Aynı şekilde karpuzunda, Kilosunu 12 liraya aldığım karpuz evde kestiğimde ise iyi çıkmadı. Zeytin ise periyodik olarak fiyat ayarlamalı! Yenilebilecek zeytinin fiyatı en az 160 lira. Peynir satanlar ise artık fiyatlarını tezgâhlarının önüne yazmıyorlar. Çünkü peynir fiyatları onlara da yüksek geliyor. Yenilebilecek peynirin fiyatı 270 liradan başlıyor.
Yağcıbedir halısı artık eski cazibesini kaybetti. Dokuyan sayısı azaldı. Bu kültürün yaşaması için destek verilmesi gerekiyor. Kolonya fiyatları pandemi geçince biraz duruldu. Alınabilir nitelikte. Şehrimiz bu konuda eskisi kadar ileride değil. Hayvancılık konusunda ise önde olmamıza rağmen ilimizdeki et fiyatları düşük değil. En azından bizdeki et fiyatlarının çevre illere göre 50 -60 lira düşük olması gerekir. Erzurum'da Balıkesir Kuzusu yemek bana da nasip oldu ve çok da güzeldi. Bu güzelliği Balıkesir’de de yaşamak isterim. Balıkesir’e çok kaliteli bir kuzu çevirmeci yakışır.
Ayvalık tostu, Ayvalık da 140 liradan başlıyor. Susurluk tostu Susurlukta 100 liradan başlıyor. Ayran Susurlukta 30 lira. Ayvalık da 50 lira. Saçaklı mantının fiyatını bilmiyorum.
Balıkesir’in meşhur yemekleri arasında yer alan Saçaklı Mantı, akşam yemeklerinin vazgeçilmez lezzetleri arasındadır. Haşlanmış tavuk ile hazırlanan mantı; hamur, karabiber ve tavuk suyunun karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Üzerine ekstra baharatların eklenerek servis edildiği saçaklı mantı, doyurucu olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Balıkesir mantısına benzemektedir. Şehrin en ünlü mantısıdır. Balıkesir mantısından farkı daha pratik şekilde yapılmasıdır. Elde açılan yufkaların kızartılmasından sonra ince ince kıyılması mantıya değişiklik katar. Yufkalar kaynamış tavuk suyunun içine atılarak pişirilmektedir. Görüntüsü saçak saçak olduğu için saçaklı mantı olarak bilinmektedir.
Höşmerimi ise Balıkesir de bilmeyen yok. Hediye olarak dışarıya götürdüğümüzde tadını pek beğenen çıkmıyor. Anladığım kadarı ile höşmerime biz alışkınız ve severek yiyiyoruz. Fakat, bilmeyen için yeni bir tat olmasına rağmen beğenen sayısı az. Sonuç olarak Balıkesir benim için yaşanacak bir yer. Sağolsun Balıkesiri sevenler…
BALIKESİR'İ TANIYALIM...
Yorumlar
Yorum Yazmak İçin Tıkla
Yorum yapın